Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Energierekening van Merel verdriedubbelt: "Ik ga maar in de slaapkamer wonen"

19 september 2022, 07.00 uur · Aangepast 23 september 2022, 15.45 uur · Door Michiel Klaassen

Het huis dat Merel huurt van de woningbouwcorporatie tocht aan alle kanten. Dat is niet fijn, want door een gedeeltelijke dwarslaesie voelt ze niet altijd op tijd dat het te koud wordt in huis. Geld om het huis warm te stoken, heeft ze nauwelijks.

Sinds ze in de bijstand zit, doet Merel veel vrijwilligerswerk - NH Nieuws

De volhouders: deze Noord-Hollanders redden het niet meer

De inflatie stijgt tot grote hoogte en energie is bijna niet meer te betalen. Veel Noord-Hollanders kunnen het hoofd amper nog boven water houden, voor veel anderen wordt het steeds moeilijker. Grote problemen, die alledaagse mensen raken. We noemen ze: de volhouders. NH Nieuws gaat op Prinsjesdag, met deze groep mensen naar Den Haag. Zodat we deze schrijnende verhalen kunnen delen met de landelijke politiek.

Maak kennis met onze volhouders en hun verhalen. Al hun verhalen vind je op deze pagina.

Zeventien jaar lang runt Merel van Looi een winkel op de Nieuwezijds Voorburgwal. "Totdat ik op een dag wakker werd en mijn benen niet meer voelde." Een spontane gedeeltelijke dwarslaesie, luidt de diagnose. Na een lange revalidatie probeert ze de winkel nog draaiende te houden, maar Merel komt al gauw tot de conclusie dat het gewoon niet meer gaat.

Sindsdien heeft ze dan wel een bijstandsuitkering, thuiszitten doet ze zelden. "Ik ben vrijwilliger bij Helen's Free Food Market, een initiatief hier in Noord. Met eten dat anders weggegooid wordt, geven we zo'n tachtig gezinnen te eten." Aanvankelijk is ze klant van de markt. Inmiddels helpt Merel, van huis uit bouwkundig ingenieur, mee met het inzamelen en de administratie.

Extreem zuinig

Al vóór ze de bijstandsuitkering aanvraagt, leeft Merel extreem zuinig. Slim boodschappen doen, weinig en kort douchen en niet te veel gas gebruiken bij het koken en het stoken. Haar energiekosten zijn dan ook laag: 49 euro.

Merels contract loopt in februari af, wat betekent dat ze vrijwel zeker meer zal gaan betalen. Met de huidige energieprijzen is de schatting dat haar maandbedrag zal verdriedubbelen, naar zo'n 150 euro. "Een stijging van honderd euro. Ik weet gewoon niet waar ik dat vandaan moet halen", zegt Merel. "Ik leef al zo extreem zuinig, mijn opties zijn echt beperkt." Ze zou kunnen overwegen om alleen te stoken in haar slaapkamer. "Nu verwarm ik de woonkamer, maar die is groter. Dus ik denk dat ik dan maar naar de slaapkamer ga verhuizen." De enige andere optie die overblijft, is te bezuinigen op eten. "Dus meer boterhammen met pindakaas."

Zorgen over de toekomst

Met de koude maanden in aantocht maakt Merel zich zorgen over de toekomst. "Ik kan er wel wakker van liggen, ja. Het is zo'n gevoel van machteloosheid." De komende tijd wil Merel met verschillende organisaties de problemen blijven aankaarten bij de politiek en bij woningbouwcorporaties. En ook: kop ervoor en doorbijten. "Huilen helpt niet. Je moet er toch doorheen, je hebt geen keus."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]