Ga naar Content

Steeds meer mensen verpanden sieraden en elektronica: "Ze staan met de energierekening in hun hand"

Door de steeds hoger wordende energieprijzen en de inflatie, moeten steeds meer Amsterdammers manieren vinden om rond te komen. Een van die manieren is het bezoeken van 'wisselkantoren' waar je spullen kunt verkopen en kunt verpanden: een lening afsluiten met een sieraad of elektronisch apparaat als onderpand. "De groep mensen die dit nodig heeft om rond te komen wordt steeds groter."

Steeds meer mensen wisselen spullen voor geld - NH Nieuws

Het valt Geertjan de Keijzer van het Goudwisselkantoor de laatste tijd op. "In Amsterdam zien we een toename van 26 procent bij het aantal verpandingen dat wordt afgesloten." Verpanden betekent het ruilen van spullen, in dit geval veelal sieraden, voor geld. "Stel iemand heeft een armband die honderd euro waard is, dan nemen wij de armband in en krijgt iemand honderd euro. Een paar weken later kan diegene de armband 'terugkopen' voor dat bedrag."

Ook bij Used Products op de Prins Hendrikkade groeit het aantal verpandingen. "We zien ook een groei in het aantal tweedehands producten dat wordt verkocht, maar het verpanden stijgt wel echt heel erg", vertelt eigenaar Bas Hofte. "Vooral als het eind van de maand in zicht is en mensen nog geen salaris hebben gekregen zie je de rijen groeien", vertelt hij terwijl hij spelcomputers en telefoons laat zien die de afgelopen weken zijn verpand.

"Het aantal verpandingen zal de komende wintermaanden alleen maar groeien"

Geertjan de Keijzer - goudwisselkantoor

"Het is schrijnend als er een moeder met een kind bij je langskomt, omdat ze geen cadeau voor haar zoons verjaardag kan betalen", vertelt Hofte. "Het is dubbel, want dit is ons werk dus wij hebben baat bij de behoefte, maar eigenlijk is het natuurlijk vervelend voor mensen dat dit nodig is." Ook De Keijzer herinnert zich sommige verhalen: "Haar oma gaf haar deze ketting die ze kon gebruiken als het nodig was, en dus besloot ze hem in te leveren."

Foto:

Een man in het goudwisselkantoor moet een cadeau kopen voor een vriendin, en levert daarom goud in. "Als ik even geld nodig heb kom ik hierheen, daarna haal ik het weer op en zo gaat dat door. Alles wordt duurder, zonder deze dienst zou ik het niet redden."

Ze kunnen niet direct iets doen aan het probleem, maar als ze naar de komende maanden kijken zien ze geen positief beeld. "Volgens mij maakt heel Nederland zich zorgen. Je ziet de groep mensen steeds groter worden", vertelt Hofte. "Het zijn eerst alleen de mensen rondom de minima", vertelt De Keijzer. "Maar nu zijn het steeds meer mensen met een groter inkomen die dit ook nodig hebben." Hij begrijpt de schaamte van sommige mensen: "Ik snap dat mensen hun boterham willen kunnen betalen zonder dat wij nodig zijn. Maar we doen het graag."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]