Ga naar Content

Verenigingen op ijsbaan De Westfries vrezen sluiting door energiekosten: "Het is het hart van onze sport"

Eerst twee coronajaren en nu krijgen we dit, dat is het sentiment wat leeft onder de verenigingen die jaarlijks gebruik maken van de ijsbaan De Westfries in Hoorn. Gister luidde de exploitant van de ijsbaan de noodklok, omdat de energielasten de pan uit rijzen. Ze vrezen dat ze misschien dicht moeten blijven. "Ik vind het vreselijk", zegt Gerrit Bakker uit Ursem die het marathonschaatsen organiseert in Hoorn. 

Foto: NH Nieuws / Marco Grimmon

"We hebben net een nieuwe marathonploeg opgericht in Hoorn", vertelt Gerrit. De ploegleden, waarvan vijf uit Hoorn, zouden meerdere keren per week samen komen in Hoorn om te trainen. De wedstrijden staan op de planning en ook de sponsoren zijn geregeld. "Ik had vandaag die sponsor aan de lijn, die was er doodziek van. Steekt 'ie er een hoop geld in en gaat de ijsbaan dicht."

Echt dicht is nog maar de vraag, maar de vrees is er. De ijsbaan heeft door de stijgende energieprijzen een extra kostenpost erbij van 400.000 euro. De beheerder kan het niet betalen, daarom is er een brandbrief gestuurd naar de gemeente. 

Gerda Gijtenbeek, voorzitter van de Westfriesche Kunstrij Club (WKC), is ook helemaal startklaar voor het nieuwe seizoen. "Alle programma's zijn gemaakt voor de wedstrijdrijders. Als we niet in Hoorn kunnen schaatsen, waar dan wel? Andere ijsbanen hebben ook geen ruimte."

"De ijsbaan betekent alles voor ons, het is het hart van onze sport"

Jeroen klappe, voorzitter ijshockeyvereniging hoorn

Ook de ijshockeyvereniging uit Hoorn traint normaal twee keer in de week bij De Westfries, ze houden er wedstrijden en organiseren activiteiten voor de jeugd. "Het zou een hele domper zijn. De ijsbaan betekent alles voor ons, het is het hart van onze sport", aldus voorzitter Jeroen Klappe. 

Ondanks de verontruste reacties, is er ook hoop. "We blijven optimistisch, we willen gewoon open", vertelt Gerda. En zo staan Jeroen en Gerrit er ook in: "We hopen uitendelijk dat het open gaat."

Steun nodig

Gerda wil graag actie vanuit de gemeente. "Er moet ingesprongen worden, in ieder geval door de gemeente. Verbazingwekkend dat de ijsbaan hier mee geconfronteerd wordt." Gerrit is daar wel wat sceptisch over. Hij vertelt wel eens eerder bij de gemeente te hebben aangeklopt voor financiële steun voor het marathonschaatsen. "Maar we moeten onze kont maar zien te redden."

"We blijven optimistisch, we willen gewoon open"

gerda gijtenbeek, voorzitter WKC

De gemeente, die eigenaar van het pand is, laat weten dat de wethouder zo snel mogelijk met exploitant Optisport om tafel gaat. Wethouder Dick Bennis (Sport en Recreatie) heeft de brandbrief ontvangen. De gemeente is zich bewust van de stijgende energielasten en de problemen die daar voor inwoners, bedrijven en organisaties bijkomen. "Maar er valt op dit moment niet te zeggen waar het gesprek toe gaat leiden", aldus Bennis. 

Het is dus nog afwachten of Gerrit straks zijn marathonploeg kan presenteren, de juiste lijnen op het ijs kan zetten en of er eind november een landelijk schaatsmarathonwedstrijd gereden gaat worden. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]