Ga naar Content

CLUB3 blaast nieuw zuurstof in Haarlems nachtleven: "Hopelijk met 24-uursvergunning"

Een boilerroom, exporuimte, maar toch vooral een nieuwe nachtclub. CLUB3 opent binnenkort haar deuren in Haarlem. Het Patronaat Café, dat in de rechtervleugel zat van de gelijknamige poptempel, heeft plaatsgemaakt voor de nieuwe dansvloer. De club moet het nachtleven in de stad een nieuwe boost geven.

Rechtervleugel van Patronaat wordt nieuwe club - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Het is nog niet af, maar van het bekende Patronaat Café is weinig meer over. "We hebben er een state of the art nachtclub gebouwd, met ontzettend gave verlichting dat in patronen over de wanden en plafond loopt", zegt Jip Klompenhouwer van Patronaat. "Daarnaast hebben we de twee ruimtes erboven ook aangepakt."

Boilerroom 

De rookruimte, die een verdieping boven het café zat, is weg. Daar zit nu een boilerroom. "Dat is een extra dansvloer waar de grens tussen dj en publiek nog meer vervaagt voor een meer intense clubbeleving", legt Klompenhouwer uit. "En de verdieping daarboven wordt een expositieruimte met een balkon, vanwaar je de boilerroom in kunt kijken. Zo hebben we drie lagen, vandaar CLUB3." 

Tekst gaat door onder de foto.

Er moet nog wel het een en ander gebeuren - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Haarlem heeft een ontzettend bruisende nachtcultuur gehad met veel dj's en producers. Clubs als Stalker stonden nationaal goed aanschreven. Maar daar is niet veel meer van over, helemaal sinds de coronapandemie. 

"Met de jaren zijn er veel clubs dichtgegaan met als grootste de Stalker. Met deze nieuwe plek willen we iets bieden voor mensen die de nacht willen ontdekken, maar ook voor toekomstige nachtondernemers", vervolgt Klompenhouwer.  

Tekst loopt door onder informatieblok.

Nieuwe club langgekoesterde wens

In Haarlem is al een tijd veel te doen over het uitgeklede nachtleven in de stad. Zo werd aan het eind van de coronacrisis groots gedemonstreerd voor meer aandacht voor de nachtcultuur en werd begin 2020 het initiatief De Nachtwacht gelanceerd voor een bruisendere nachtcultuur.

De coalitiepartijen hebben in het coalitieakkoord meer ruimte opgenomen voor het nachtleven. De openingstijden worden verruimd en de gemeente wil vergunningen gaan uitgeven aan (nieuwe) clubs om 24 uur per dag open te zijn. 

De nieuwe nachtclub staat los van het Patronaat. De club moet een springplank worden voor jonge talentvolle dj's of creatievelingen die die hun eerste meters willen maken in de nachtelijke uren. "Zij krijgen de sleutel en zijn vrij om hun ding te doen", aldus Klompenhouwer. 

"We zijn ook nog bezig met een 24-uursvergunning"

Jip Klompenhouwer, Patronaat

Het programma is ook al bekend. Vrijdagnacht zal er experimentele, alternatieve pop en elektronische muziek uit de speaker pompen. Op de zaterdag zal het meer techno zijn dat de klok slaat, een beetje zoals in De Marktkantine of De School Amsterdam. "We zijn ook nog bezig met een 24-uursvergunning. Ik weet nog niet precies wanneer en of dat gaat lukken. Maar we hopen het wel", zegt de Patronaat-medewerker.

Vijf euro

Een avondje uitgaan zal altijd vijf euro kosten. Dat komt volgens Klompenhouwer omdat de club toegankelijk moet zijn voor zoveel mogelijk mensen die de nacht in willen. Daarnaast staat de plek dus los van Patronaat, met een eigen programmering, doelgroep en kaartverkoop. 

Vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober is het openingsweekend en kan je voor het eerst een dansje wagen. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]