Ga naar Content

Aalsmeerders klaar voor historische Pramenrace: "Het is de boot van mijn opa"

De Westeinderplassen en Ringvaart van de Haarlemmermeer zijn vandaag het toneel van de 36e Pramenrace. Deelnemers hebben hard gewerkt om hun historische praam (boot) zo mooi mogelijk te versieren. Daar zijn ze al weken mee bezig. 

NH Nieuws ging woensdagavond alvast een kijkje nemen bij de voorbereidingen van team 'De Meubeltjes'. Er wordt druk geboord, gezaagd en getimmerd als verslaggever Celine Sulsters komt aanlopen. "Het hele dorp is ermee bezig. Er wordt druk proefgevaren", vertelt kapitein Jeroen van der Schilden. 

Jeroen en zijn vrienden doen al meer dan 30 jaar mee aan de Pramenrace - NH Nieuws

Zoals de meeste teams gaat ook zijn team niet voor de snelheidsprijs. Een feestje bouwen en zo creatief mogelijk uitpakken binnen het thema vinden ze veel belangrijker. Dat thema is dit jaar cartoons. "Wij gaan niet als de Chippendales, maar als de Strippendales", vertelt Jeroen trots terwijl hij een shirt met daarop een gespierde mannentorso showt. "Het eigen lichaam laat ons al wat in de steek", grapt hij.

Ook zijn broer, stuurman Ton, is druk aan het werk. Hij heeft vanavond toch wel de belangrijkste taak, vindt hijzelf. "Ik maak de barbecue schoon die meegaat. Er moet toch gegeten worden hé!" En daar kan Ton prima een biertje bij drinken. "Dat doet hij nu in plaats van tijdens de race, want de stuurman moet natuurlijk nuchter blijven", legt Jeroen uit. 

De eerste Pramenrace werd gehouden in 1985. Het begon eigenlijk als een grap tussen een paar vrienden, maar steeds meer teams sloten zich aan. De puzzeltocht op het water vindt jaarlijks op de tweede zaterdag van september plaats en er zijn veel ludieke prijzen te winnen. Er doen tijdens deze 36e editie 160 pramen mee.

Het is niet makkelijk om aan een praam met Penta (oude buitenboordmotor) te komen. Sommige deelnemers hebben hun boot zelfs opgevist van de bodem van de Westeinderplassen. Voor een Penta moet je naar Zweden afreizen.

Pramen werden in Aalsmeer ooit door kwekers gebruikt als vervoermiddel. Zij brachten met de platbodems slib van de bodem van de Plassen naar de grond waar de seringen groeiden. De houten pramen zijn tegenwoordig vervangen door modellen van aluminium.

Het is voor hem een bijzondere editie. Jeroens dochter doet dit jaar namelijk voor het eerst mee met een eigen team. "Dat is de praam van mijn opa. Daar bracht hij vroeger de planten mee naar de veiling", vertelt hij trots. En dat is precies waar de Pramenrace omdraait: traditie en historie... en het is natuurlijk één groot feest. 

NH Nieuws doet vanmiddag live verslag van de Pramenrace. Volg het bijzondere evenement vanaf 12.15 uur via ons televisiekanaal en onze socials. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]