Ga naar Content

AZ aan de vooravond van groepsfase Conference League: "Hier wil je zijn"

Nadat AZ succesvol door drie voorrondes van de Conference League is gekomen, begint morgen voor de ploeg van Pascal Jansen de groepsfase. Eerste tegenstander voor de Alkmaarders is het Oekraïense Dnipro-1. 

AZ en Pascal Jansen zijn klaar voor Dnipro-1 - Foto: Pro Shots / Toon Dompeling

Vanwege de oorlog in Oekraïne wordt het duel gespeeld in Košice, de tweede stad van Slowakije. "Het is een vreemde situatie. Je wil juist de sfeer voelen in het eigen stadion van tegenstander", zegt AZ-trainer Jansen op de persconferentie een dag voor het duel. "Als we tegen ze hadden gespeeld in Oekraïne had het heel anders geweest. Daar zit dus een groot verschil in. Maar we hebben onszelf goed voorbereid."

Sterke seizoensstart

AZ is met een goed gevoel afgereisd naar Slowakije. Afgelopen zondag werd er soeverein gewonnen van FC Emmen. Bovendien kunnen ze door de huidige derde plek in de eredivisie spreken van een sterke seizoenstart. "We hebben het goed gedaan in Europa en in de eredivisie. We weten hoe het is om belangrijke wedstrijden te spelen. We weten hoe het is om voor drie belangrijke punten te strijden of dreigen uitgeschakeld te worden in Europa. Die ervaring is belangrijk voor ons", aldus Jansen. 

"Er zijn wat spelers weggegaan en ik heb mijn kans gegrepen"

AZ-middenvelder Tijjani Reijnders

Man in vorm bij AZ de laatste weken is Tijjani Reijnders. De 24-jarige middenvelder maakt een sterke indruk bij de Alkmaarders en kan dit zelf bevestigen. "Er zijn wat spelers weggegaan. Ik heb mijn kans gegrepen. Ik presteer nu op een constant niveau. En ik moet belangrijk blijven voor het team met doelpunten en assists", aldus Reijnders, die naar verwachting morgen in de basis zal beginnen. 

Reijnders, die dit seizoen een vaste basisspeler is in het elftal van AZ, kijkt uit naar het eerste groepsduel. "Dit is Europees voetbal. Hier wil je zijn en je talent laten zien. We willen graag naar de volgende ronde van de Conference League."

AZ kan in Slowakije geen beroep doen op Bruno Martins Indi, Vangelis Pavlidis en Jesper Karlsson. Verdediger Zinho Vanheusden zit voor het eerst bij de selectie en kan zijn debuut gaan maken voor AZ. Het duel tegen Dnipro-1 begint morgenavond om 21.00 uur. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52