Ga naar Content

Verdriet na brand in dierenwinkels: "Het zijn niet zomaar vogels, maar persoonlijkheden"

Omstanders staan met open mond te kijken naar de chaos die de brand in Nieuw-Vennep heeft achtergelaten. Een vlammenzee verwoestte twee dierenspeciaalzaken aan de IJweg waarbij honderden vogels en vissen zijn omgekomen. De eigenaren nemen de schade op, terwijl vrijwilligers en andere betrokkenen hun ogen niet kunnen geloven. 

Foto: NH Nieuws

"Ik ben al bijna vijf jaar vrijwilliger bij de vogelwinkel van Janton en Annemarie", vertelt een man uit Haarlem. "Onze vogel komt hier vandaan en we hebben toen gezien hoe betrokken die mensen waren. Ze zijn met zijn tweeën en hadden niet de mogelijkheden om een lading personeel aan te nemen. Daarom gingen wij ze hier en daar helpen en zo groei je daar langzaam in. We steunden ze zodat ze hun droom konden waarmaken", aldus de vrijwilliger.

Nacht niet geslapen

Nadat hij het nieuws over de brand hoorde, kon hij het niet geloven en zocht bevestiging. Toen hij die kreeg, heeft hij de hele nacht niet geslapen: "Het is gewoon niet te geloven, het zijn zo veel dieren." Het raakt hem diep, vooral omdat het volgens hem niet zomaar vogels zijn: "Ik ken er een heleboel, het zijn voor mij niet zomaar een paar vogels. Voor mij zijn het echt persoonlijkheden."

In de loop van de ochtend verzamelen zich tientallen omstanders op het fietspad waar gisteren nog de twee winkels stonden. Zij steken de eigenaren een hart onder de riem. Ook zijn voor beide winkels inzamelingsacties gestart. 

Reacties na brand in Nieuw-Vennep - NH Nieuws

Bij de brand zijn naar schatting honderden vogels omgekomen. Al tijdens de brand schreef de eigenaar  dat 'woorden tekortschieten'. "Zonder enige vorm van afscheid zijn al onze vogels ons ontnomen."

Ook de eigenaren van de vissenspeciaalzaak zijn in tranen door het drama, melden zij op hun Facebookpagina. "De droom, het levenswerk, is verdwenen. Opgegaan in een vlammenzee, binnen twintig minuten geheel weggevaagd. 

Levenswerk in vlammen op 

"Het is onvoorstelbaar, het levenswerk van deze ondernemers is gewoon binnen een half uur verwoest", vertelt de verhuurder van de loods aan de IJweg. Met tranen in haar ogen kijkt ze naar de chaos die na vannacht is achtergebleven. 

De brandweer heeft weten te voorkomen dat de vlammen oversloegen op een groter tuincentrum, een manege en de twee huizen die direct aan de loods grenzen. "De bewoners van die huizen zijn echt door het oog van de naald gekropen", vertelt de verhuurder.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]