Ga naar Content

Daglicht toont enorme schade afgebrande speciaalzaken Nieuw-Vennep, honderden dieren dood

Van de twee bedrijven aan de IJweg in Nieuw-Vennep waar gisteren brand woedde is niets meer over. In de loods waren een vogelspeciaalzaak en een vissenspeciaalzaak gevestigd. Bij de brand zouden honderden dieren zijn omgekomen. "Ons levenswerk binnen een half uur verwoest", schrijft de eigenaar van de vogelspeciaalzaak op Facebook.  

Afgebrand Aquarium-speciaalzaak in Nieuw-Vennep - Foto: NieuwsFoto.nl

Al tijdens de brand schreef de eigenaar  dat 'woorden tekortschieten'. "Zonder enige vorm van afscheid zijn al onze vogels ons ontnomen."  Ook de eigenaren van de vissenspeciaalzaak zijn in tranen door het drama, melden zij op hun Facebook-pagina. "De droom, het levenswerk, is verdwenen. Opgegaan in een vlammenzee, binnen 20 minuten geheel weggevaagd. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Veel inwoners van Nieuw-Vennep en klanten uit de rest van het land steken de eigenaren een hart onder de riem. Voor de eigenaar van de vogelspeciaalzaak is inmiddels al een inzamelingsactie gestart.

Volgens initiatiefnemer Joey zijn er bij de brand alleen al 500 à 550 vogels omgekomen. Hij hoopt 50.000 euro op te halen om de eigenaren te kunnen helpen 'weer iets op te bouwen om hun droom weer werkelijkheid te maken'. Dankzij tientallen gulle gevers is inmiddels een bedrag van zo'n vijfhonderd euro bij elkaar. 

Brand

De brand brak rond 22.30 uit. Al snel sloegen de vlammen naar buiten. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio liet gisterenavond aan NH Nieuws weten dat de brandweer de aangrenzende woningen nat hield, zodat het vuur niet kon overslaan. Dat lukte, waardoor de brand beperkt bleef tot het bedrijfspand.

Geen van de vogels heeft de brand overleefd, meldde de eigenaar van de vogelspeciaalzaak gisteravond laat al. Enkele vissen hebben het drama wel overleefd, zo blijkt uit een foto van vanochtend. 

Tekst gaat verder onder foto. 

Foto: NieuwsFoto.nl

Oorzaak

Ondanks dat de brand snel onder controle was, heeft de brandweer nog enkele uren nodig gehad om na te blussen en het sloopwerk te kunnen uitvoeren. 

Het is nog te vroeg om te zeggen of de brand is veroorzaakt door blikseminslag, aldus de woordvoerder. Getuigen laten NH Nieuws weten dat het onweer op het moment van de eerste melding 'nog heel ver weg was'.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play