Ga naar Content

Na tientallen jaren moet pannaveld weg vanwege geluidsoverslast: school baalt van besluit

Het pannaveld naast basisschool 't Padland in Venhuizen wordt op korte termijn weggehaald. Dat heeft de gemeente bepaald na klachten van enkele buurtbewoners over geluidsoverlast. Het veld ligt er heel lang, maar blijkt niet aan de regels te voldoen. 

Pannaveld aan 't Padland in Venhuizen moet weg - NH Nieuws

Andere buurtbewoners en de naastgelegen school reageren met onbegrip op het besluit.  Vorig jaar kwamen de meldingen binnen van overlast. Een mediator zou dit jaar in gesprekken met mensen van de gemeente, klagers en school tot een oplossing moeten komen. "Maar wij zijn nooit uitgenodigd voor die gesprekken", legt directeur Ingrid van Heezen van basisschool 't Padland uit. 

De school gebruikt het openbare sportveld tijdens pauzes en gymlessen. "We wilden graag in gesprek, hebben ook gevraagd wanneer het onze beurt was. Maar toen we op gesprek mochten bij de gemeente afgelopen juli, bleek dat de mediation al zo goed als was afgerond, en wij nog onze input mochten geven."

Oplossen om geluid te weren

De schooldirecteur stelde voor om geluidwerende maatregelen te nemen. Zoals rubberen tegels, een rubberen coating over de metalen hekken of geluidswallen. Maar een maand later kreeg de school een brief dat nog dit najaar het veld wordt weggehaald, ook al moet er nog naar een nieuwe locatie worden gezocht. De verkeerde volgorde wat de schooldirecteur betreft. "Want wie zegt dat er op andere locaties geen verzet komt?"

Blijdschap bij bezwaarmakers

De buurtbewoners die bezwaar hebben gemaakt, zijn blij met het besluit. "Het gebonk gaat door van zonsopgang tot zonsondergang", vertelt omwonende, en woordvoerder namens de bezwaarmakers, Andras Theunissen. Hij snapt dat de school en andere buren niet blij met hem en de anderen zijn. "Wij hebben ook gekeken naar geluidswerende maatregelen, maar dat heeft volgens de experts geen zin."

Grote probleem is de afstand van het veld tot aan de erfgrens van de woningen. Die zou minimaal dertig meter moeten zijn, maar grenst nu direct aan de schutting van de tuin. "We zitten niet eens meer buiten", aldus Theunissen. 

"Ik hoop dat de gemeente nu beter op de regels let"

andras theunissen, bezwaarmaker

De gemeente bevestigt dat de afstand het grote probleem is. "De situering van het pannaveld is zodanig kort op de woonomgeving, dat andere maatregelen geen oplossing bieden", aldus een woordvoerder. Het is ook de reden dat de gemeente nu zegt niet anders te kunnen doen dan nu al het veld weg te halen, ook al is er nog geen nieuwe locatie."

"Ik hoop dat de gemeente nu beter op de regels let. Dit is een fout van het verleden, en we zijn blij dat de gemeente hun fout nu erkent", reageert buurtbewoner Andras Theunissen. Toch snapt ook de bezwaarmaker niet waarom de gemeente niet eerst een nieuwe locatie zoekt.

Zeven nieuwe locaties besproken

"Het is voor ons ook raar, dit was voor ons ook nooit de bedoeling. We begrijpen ook niet waarom de gemeente dit besluit op deze manier heeft genomen. Het veld wordt niet verwijderd, het wordt verplaatst."

Volgens de buurtbewoner zijn tijdens de mediation gesprekken, waarvan de inhoud geheim is, zeven locaties besproken in de omgeving waar het veld terug kan keren. Maar daar wil de gemeente niet op in gaan. "De inhoud van de mediation is geheim. We gaan in gesprek met de betrokken partijen, en ook de raad moet nog budget beschikbaar stellen."

Hoeveel de verplaatsing gaat kosten, is nog onduidelijk. "We verwachten dat de gemeenteraad later dit jaar hier over zal besluiten", aldus de woordvoerder.

Tekst gaat verder onder de foto.

Kinderen van basisschool 't Padland zijn niet blij dat het pannaveld weggaat - Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Raadsvragen over gang van zaken

Ook partijen in de gemeenteraad willen opheldering hebben over de gang van zaken. Zowel de VVD als Algemeen Belang Drechterland hebben raadsvragen gesteld. "Je moet wel de juiste procedures volgen. En ik wil weten wat de beweegredenen zijn geweest om het zo op te lossen", aldus Idso Brouwer van Algemeen Belang Drechterland.

Schooldirecteur Ingrid van Heezen heeft volgende week een gesprek met de gemeente over een oplossing. "We hadden eerder ook al voorgesteld om een deel van ons eigen terrein daarvoor te gebruiken. Ik denk dat het in belang van onze jeugd is, dat een pannaveld aan deze kant van het dorp blijft bestaan. Dat is mijn opdracht aan de gemeente." 

Kapitaalvernietiging?

Het speelveld was eerst jarenlang een verhard basketbalveld. Omdat er zoveel ballen in tuinen van buurtbewoners terecht kwamen, zijn er ballenvangers (netten) geplaatst. In 2017 is het opgewaardeerd tot pannaveld. Dat kostte 15.000 euro waarvan de school 5.000 euro heeft betaald. 

De waarde van het veld werd in 2020 nog ingeschat op 50.000 euro. Is dat nu weggegooid geld? "Uitgangspunt is dat zoveel mogelijk materiaal wordt hergebruikt, zodat de eerder gedane investeringen weer worden benut", aldus een woordvoerder. Wat de aanleg van een nieuw pannaveld kost, is nog onduidelijk. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]