Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Vogelgriep vastgesteld op zorgboerderij in Wieringerwerf, alle 130 kippen geruimd

6 september 2022, 13.00 uur · Door Carina Gutker & Kelly Blok

Op een zorgboerderij in Wieringerwerf is vogelgriep vastgesteld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de 130 kippen op de boerderij geruimd. Binnen een straal van tien kilometer rond het bedrijf zitten nog drie andere pluimveebedrijven. Hiervoor geldt per direct een vervoersverbod.

NH Nieuws / Kelly Blok

Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant, oftewel een heftige variant die zorgt voor ernstige ziekte of overlijden van pluimvee. Er bevinden zich binnen een straal van drie kilometer rond de boerderij geen andere pluimveebedrijven. Voor de bedrijven die tot tien kilometer ervandaan zitten, geldt een vervoersverbod.

Tijdens dit verbod mogen niet alleen de kippen, maar ook de eieren niet worden vervoerd. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Verder mag er niet worden gejaagd op eenden en mag je niet jagen in gebieden waar het watervogels kan verstoren.

Bijna voorbij

De ruimingsprocedure is bijna voorbij, zo laat de getroffen eigenaar aan NH Nieuws weten. Het bedrijf wil liever niet bij naam worden genoemd. "Er wordt morgen alleen nog één keer schoongemaakt." Ze denkt dat de vogelgriep is overgebracht door overvliegende ganzen.

Op de kaart hieronder is te zien voor welk gebied het vervoersverbod geldt:

Rijksoverheid

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]