Ga naar Content

Helikopter met 'spinnenweb' zoekt brak grondwater in Horstermeerpolder

Je moet niet gek opkijken als je laag boven de Horstermeerpolder en omgeving een helikopter met een aparte constructie eraan ziet vliegen. Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht voert samen met Waternet begin september een bodemonderzoek uit in dit gebied en daarom wordt met een enorme sensor over het gebied gevlogen. 

Helikopter voor bodemonderzoek Horstermeerpolder - Foto: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Het waterschap doet specifiek bodemonderzoek in de Horstermeerpolder om de waterkwaliteit te waarborgen en te verbeteren. In die polder is een deel van het grondwater namelijk brak, tussen zoet en zout water in. Dit brakke water uit de grond komt naar boven, maar mag niet in te grote maten in de sloten terecht komen. Dat is namelijk slecht voor de planten en dieren in de omgeving. 

Daarom wordt er gekeken naar manieren om het water op te pompen voordat het uit zichzelf omhoog komt en de sloten bereikt. Normaliter wordt het brakke water met zoet water weggespoten, maar door klimaatverandering en droogte wordt zoet water schaarser. Dus wil het waterschap kijken naar de mogelijk van oppompen.

Enorm spinnenweb

En om te weten waar in de grond precies het brakke grondwater zit, gebruikt het waterschap en Waternet een helikopter van het bedrijf SkyTEM. Deze vliegt ter hoogte van 75 tot 100 meter over het gebied rond met een enorme sensor met een diameter van 30 meter, die veel weg heeft van een spinnenweb. 

Dit apparaat roept een ongevaarlijk magnetisch veld op, om zo inzicht te geven van de samenstelling van de bodem. Zo kan er precies gezien worden waar het brakke water in de grond zit. 

De tekst gaat door onder deze foto

Onderzoeksgebied - Foto: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Volgens het waterschap zal er niet boven de bebouwde kom gevlogen worden en ook niet recht boven woningen en bedrijven in de polder. 

Overlast

Toch is overlast van de laagvliegende helikopter niet uitgesloten. Het gaat dan met name om geluidsoverlast dat effect kan hebben op bijvoorbeeld paarden van maneges en vee van veehouders in het gebied. En hoewel het waterschap aangeeft dat de piloot hier rekening mee zal houden geven ze ook aan dat het 'verstandig is om paarden op stal te laten.'

Ook roept het waterschap omliggende horeca, jachthavens en andere recreatieve ondernemers op hun gasten over dit onderzoek te informeren. Het waterschap geeft aan dat ze bewoners en ondernemers in het gebied zelf ook al hebben geïnformeerd over het onderzoek. 

Wanneer er precies gevlogen gaat worden begin september is nog niet duidelijk. Dat hangt van het weer af.  

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]