Ga naar Content

Droogte of niet, Miriams pompoenen groeien als kool: "Ze houden van mooi weer"

Waar menig boer momenteel vreest voor een slappe oogst vanwege de aanhoudende droogte, trekken Miriams pompoenen zich daar weinig van aan. Op haar erf in Opperdoes ligt inmiddels een indrukwekkende oogst van honderden exemplaren, variërend in meer dan veertig verschillende soorten. "Het is een goed jaar voor de pompoen", glimlacht Miriam. "Het is een zomer met veel mooi weer en hoge temperaturen. Daar houden ze van."

Pompoenen groeien als kool - NH Nieuws

Achter Miriams woning in Opperdoes ligt een vruchtbaar stukje grond waar ze, met wat hulp van haar dochter en haar man, al die prachtige pompoenen teelt. Hoewel er al talloze exemplaren zijn geplukt, loopt de oogstperiode nog wel een aantal weken door. En dat blijkt ook als ze enthousiast een groot, oranje exemplaar losknipt en omhoog tilt. "Deze is weer mooi gelukt", bekijkt ze 'm breedlachend. "Daar worden wij wel vrolijk van!" 

Zoals we inmiddels wel gewend zijn, zijn de weersomstandigheden ook vandaag zonnig, droog en warm. Het lijkt de pompoenen niet te deren. "Ze kunnen goed tegen de warmte, ook wel tegen de droogte", aldus Miriam. "Toch is een bui af en toe wel nodig. Maar die zijn er, ondanks de droogte van de afgelopen tijd, toch wel voldoende geweest." 

Passie voor pompoenen

Je zou rustig kunnen stellen dat Miriam een passie heeft voor de pompoen. Ooit begon het, jaren geleden, met het telen van een enkele sierkalebas. "Maar al snel ging het van kwaad tot erger", herinnert ze zich. "Er zijn gewoon heel veel mooie soorten!" Het is Miriam overigens vooral te doen om de vorm van de van oorsprong Mexicaanse vrucht. "Deze bijvoorbeeld", zegt ze terwijl ze een groot, grijsgroen exemplaar in haar handen neemt. "Prachtige kleur heeft 'ie, met van die prachtige ribbels erin. Het is net beton!"

"Qua smaak ben ik niet de grootste fan van pompoenen"

Miriam Bos-Sijm, pompoenteler

Wie overigens denkt dat bij Miriam veelvuldig pompoen op het menu staat, heeft het mis. "Ik moet zeggen dat ik niet de allergrootste fan ben van de pompoenensmaak", erkent ze enigszins schoorvoetend. "Ik eet gerust wel eens een pompoensoep. Maar het is niet dat ik mezelf aldoor allerlei verschillende pompoenrecepten voorschotel. Ieder heeft zo zijn voorkeuren." 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]