Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Financieel expert adviseert Ajax na miljoenendeals: "Stadion kopen, van de beurs af en derde ring"

2 september 2022, 17.48 uur · Aangepast 5 september 2022, 11.33 uur · Door Jimmy Miltenburg

De balans na een roerige transferperiode bij Ajax is snel te maken. De club heeft duizelingwekkend veel verdiend met de transfers van Lisandro Martinez en vooral van smaakmaker Antony. Erik Rezelman, financieel expert bij RTLZ, kijkt naar de mogelijkheden die Ajax heeft door de miljoenen die zijn binnengekomen. 

Ten eerste vragen veel mensen zich af wat er precies overblijft van de miljoenen van Antony. Lastig te zeggen, weet Rezelman, maar hij somt op: "De 100 miljoen van Antony, daar gaat 20% af voor zijn oude club, hij zal zelf wat krijgen en er zit nog een zaakwaarnemer tussen. Maar die 100 miljoen staat gelijk aan alle salarissen die Ajax betaalt per jaar. Aan alle spelers, maar ook aan al het personeel. Dus één speler die verkocht wordt voor 100 miljoen: dat zijn alle salarissen van Ajax. 

12 miljard

Dat clubs uit de Premier League zoveel geld voor spelers kunnen betalen heeft grotendeels te maken met het geld dat er beschikbaar komt van de televisierechten. En die inkomsten zijn gigantisch. De komende drie jaar is maar liefst 12 miljard euro te verdelen, dus 4 miljard per seizoen. Dat wordt in Engeland redelijk gelijk  verdeeld, dus dat betekent dat er gemiddeld 200 miljoen euro per club wordt overgemaakt. Dan hou je dus nog 100 miljoen over als je 'een Antony' koopt.

Ter vergelijking. Nederland harkt per seizoen zo'n 100 miljoen euro binnen. Daar krijgt Ajax 10 miljoen van.

"Het leuke is, er kan een derde ring op de Arena. Er is zoveel vraag naar een seizoenskaart"

erik rezelman - financieel expert

De opbrengsten van deze transferperiode zijn astronomisch hoog. Ajax harkte maar liefst 216 miljoen binnen met de verkoop van spelers. Daar komt ook gegarandeerd 45 miljoen euro bij van de deelname aan de Champions League. Dat geeft de club de nodige mogelijkheden om te investeren en niet alleen in spelers. "Ajax moet investeren in de Arena", aldus Rezelman.

"Er moeten veel meer toegangspoorten komen, want zo lang ik hier kom worden de rijen steeds langer. Het leuke is, er kan een derde ring op de Arena. 50.000 was vroeger heel veel, maar ze zouden nu wel 80.000  kunnen vullen. Kijk naar de vraag naar seizoenkaarten, kijk naar de vraag naar de Champions League-kaarten. Het zit allemaal stampvol en er worden enorme bedragen betaald voor tickets. Dus koop het stadion, verbouw het, maak het luxe en groter."

Aandelen

Volgens Rezelman zou het Ajax ook de mogelijkheid kunnen geven om van de beurs af te gaan. "Er zijn 18,3 miljoen aandelen, er staan hier 5 miljoen op de beurs", weet hij. "Doe dat keer 13 euro, dat is 65 miljoen. Met een rpemie van 20% zit je op 80 miljoen euro. Dus als je een beetje soepel rekent zorgt de verkoop van Antony ervoor dat Ajax van de beurs af kan gaan. Ik zou het morgen of overmorgen doen als ik Ajax was, maar daar wordt al jaren over nagedacht."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]