Ga naar Content

Vluchtelingenboot Texel nog altijd niet vol, ondanks grote druk op vluchtelingenopvang

Waar de druk op de landelijke opvang van vluchtelingen toeneemt, zit de boot in de haven van Oudeschild nog altijd niet vol. Dat laat de gemeente desgevraagd weten aan onze mediapartner Texelse Courant. Op het schip zitten momenteel circa 120 Oekraïense vluchtelingen, waar er ruimte is voor 220 mensen.

Foto: Texelse Courant / Henk Cornelissen

Onder de 120 vluchtelingen bevinden zich veertig derdelanders (persoon met een andere nationaliteit dan die van één van de lidstaten van de Europese Unie, red.). De huidige in- en uitstroom blijft vooralsnog gelijk, stelt de gemeente.

Complex

In Ter Apel is ruimtegebrek, hier is nog ruimte. Eén en één lijkt wellicht twee, maar zo simpel ligt het niet.  "Het vraagstuk vluchtelingen is een complex geheel. Er speelt momenteel heel veel en er zijn diverse groepen vluchtelingen (zoals Oekraïners, asielzoekers, statushouders) te onderscheiden", schrijft de gemeente in antwoord op vragen van de Texelse Courant.

"Zo het er nu uitziet, verplicht het Rijk alle gemeenten de groep statushouders (mensen die asielprocedure hebben doorlopen en bij wet aan een gemeente zijn gekoppeld) die anders in 2023 naar de gemeente zouden komen, versneld te huisvesten. De groep die in 2022 aan Texel is toegewezen, is al gehuisvest. Het college is bezig te kijken wat de gevolgen voor Texel zijn."

Verplicht

Het opvangen van asielzoekers, mensen die nog geen procedure hebben doorlopen, wordt verplicht opgelegd op Veiligheidsregioniveau. Dat ging tot nu toe om een groep van 225 mensen. "De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en de gemeenten hebben tot nu toe aan het Rijk het goede voorbeeld gegeven en aan de (tot nu toe enigszins vrijwillige) oproep van huisvesting van 225 voldaan", aldus de gemeente Texel.

Lees ook

"In onze regio hebben, voor een periode van een maand of meer, de gemeenten Schagen, Koggenland, Hoorn, Heiloo, Alkmaar en Bergen tot nu toe deze groep opgevangen. Daarbij opgemerkt dat de gemeenten Den Helder en Dijk en Waard over een permanent asielzoekerscentrum beschikken", schrijft de gemeente.

De Texelse Courant kreeg de laatste tijd de nodige vragen over de inspraak die Texel heeft bij het onderbrengen van vluchtelingen dan wel asielzoekers. De vragen kwamen nadat er op de boot ook mannelijke derdelanders tussen vrouwen en kinderen werden geplaatst.

Inspraak

De gemeente laat weten: "Aangaande statushouders heeft Texel geen inspraak. Voor wat betreft Oekraïners (en andere op dat moment in het land verblijvenden) ook niet. Over de groep asielzoekers die tijdelijk gehuisvest worden is wel enigszins inspraak mogelijk, maar omdat die per Veiligheidsregio wel weer verplicht zijn toebedeeld, zou het niet solidair naar andere gemeenten in de regio zijn als Texel daar niet op z’n minst over nadenkt."

Dit alles is de situatie sinds een week, als gevolg van het kabinetsbesluit. Tot dan toe was de opvang van zowel Oekraïners, statushouders als asielzoekers een nadrukkelijke wens (die financieel werd gesteund), maar geen verplichting.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]