Ga naar Content

Noord-Holland 'gevaarlijke fietsprovincie', Heemstede en Zandvoort meest onveilig

Voor fietsers is Noord-Holland niet de meest veilige provincie, vooral in Heemstede en Zandvoort gebeuren bovengemiddeld veel ongelukken met fietsers. Tenminste, dat stelt vergelijkingssite Independer aan de hand van cijfers van Rijkswaterstaat. Volgens de cijfers is Noord-Holland de op één na onveiligste fietsprovincie van het land. 

Foto: Pixabay/ Yong Wang

Noord-Holland is in landelijk perspectief een van de gevaarlijkste provincies om te fietsen: alleen in Zuid-Holland gebeurden in 2020 meer ongelukken met fietsen. Per 10.000 inwoners waren er in Noord-Holland 5,9 ongelukken. In Zuid-Holland gaat het om 6,5 ongelukken per 10.000 inwoners. 

Waar je het meeste moet uitkijken? In Zandvoort gebeurden 8,7 fietsongelukken per 10.000 inwoners, net als in Heemstede. Alkmaar staat daar net onder met 8,6 fietsongevallen per 10.000 inwoners. Dat ligt dus fors hoger dan het provinciale gemiddelde. 

Bekijk hieronder op de kaart hoe veel fietsongelukken er in 2020 in jouw gemeente gebeurden

Uit het onderzoek van Independer, dat zich baseert op cijfers van Rijkswaterstaat uit 2020, blijkt dat 1 op de 10 fietsongelukken met een elektrische fiets is. Bij ongelukken met een elektrische fiets raken mensen wel vaker gewond: 54,1 procent versus 44,3 procent met een gewone fiets. 

Overigens vertelt het onderzoek niet om wat voor een ongelukken het gaat en ook niet of er daadwerkelijk gewonden bij zijn gevallen. 

Samenwerken

Guus van Dee, van de afdeling Heemstede van de Fietsersbond, schrikt toch een beetje van de cijfers. "Ik kan wel zeggen dat het natuurlijk nooit veilig genoeg kan", zegt hij. "We werken goed samen met de gemeente en er worden drie straten omgevormd tot fietsstraat. Op die staat zijn auto's te gast." Hij vertelt ook dat in de hele gemeente binnenkort 30 kilometer per uur gereden mag worden. 

Van Dee woont zelf vlakbij een middelbare school in Heemstede en ziet daar veel kinderen op elektrische fietsen. "Daar zijn de fietspaden echt niet breed genoeg voor." Op fietsstraten zou daar volgens hem wel genoeg plek voor zijn. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.