Start van hoofdcontent

WINKEL

nl

Nabestaanden herdenken in oorlog verongelukte Engelse soldaat: "Heel emotioneel"

31 augustus 2022, 19.00 uur · Aangepast 31 augustus 2022, 19.52 uur · Door Kelly Blok

De Engelse Thomas Walter Gostick was pas 23 jaar en was sergeant tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn leven stopte abrupt toen een Duitse bommenwerper zijn vliegtuig, de Wellington P9286, uit de lucht schoot boven de Groetpolder bij Winkel. Nu, bijna 82 jaar later, bezoeken nabestaanden van Gostick voor het eerst zijn graf.

Nabestaanden bezoeken het graf van overleden soldaat - NH Nieuws

Thomas Walter Gostick werkte samen met nog vijf andere bemanningsleden als sergeant op de Wellington P9286. Het team was op 16 november 1940 vanaf Duitsland weer op weg naar Engeland, maar is daar nooit meer aangekomen. Het vliegtuig werd door een jachtvliegtuig neergehaald. Alle bemanningsleden overleefden de crash niet. 

Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon zet zich al een aantal jaar in om herdenkingspalen te plaatsen op plekken waar vliegtuigen neergehaald zijn. Dat zijn er in Hollands Kroon zo'n 40. De herdenkingspaal van de Wellington P9286 staat er sinds september vorig jaar, en daarom besloten nabestaanden van de overleden Gostick een bezoek aan Winkel te brengen. 

Ceremonie

De stichting kon dat moment niet zomaar voorbij laten gaan en besloot een ceremonie te organiseren voor Jack Salter, de achterneef van Thomas Walter Gostick, en zijn vrouw Gill Salter. "Omdat we het belangrijk vinden dat dit verhaal verteld blijft worden en dat er aandacht aan wordt geschonken. Dat wordt erg gewaardeerd door de mensen en ook door de nabestaanden", vertelt Chris Dijkshoorn van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. 

Tekst gaat verder na de foto

De Wellington P9286 werd uit de lucht geschoten door een Duits jachtvliegtuig - Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon

Tijdens de ceremonie werd er een minuut stilte gehouden en werden er bloemen gelegd op het graf waar de zes bemanningsleden zijn begraven. "Het was een erg ontroerende ceremonie. We zijn erg onder de indruk en blij met iedereen die aanwezig was en nog steeds herinnert welke offers ze hebben gebracht", vertelt nabestaande Jack Salter. 

Het graf van de overleden bemanningsleden - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]