Start van hoofdcontent

OUDESCHILD

nl

Bijzonder doorkijkje: Texelaar bekleedt dijktrap Oudeschild met foto van coupure

1 september 2022, 07.09 uur · Door Carina Gutker

Je moet even goed kijken voor je doorhebt dat dit niet een echte coupure - deur in de dijk - is, maar slechts een foto. Fotograaf Richard Heerschap (49) uit Oosterend was gevraagd om de dijktrap in Oudeschild te bekleden met een foto en dit is het resultaat. "De bedoeling is dat dit mensen uitnodigt om over de dijk naar de haven te lopen."

Richard Heerschap Fotografie

Het is jarenlang een heikel punt geweest: het herstellen van de coupure in Oudeschild. Tot 1980 was er een coupure ter hoogte van de Heemskerckstraat, de plek waar nu deze foto komt. Tien jaar geleden was er nog een grote meerderheid van de Texelse raad voor het opnieuw aanleggen van de coupure, maar in 2016 bleek dat het er toch niet in zat.

Veel te beleven

"Het was te duur", weet fotograaf Richard Heerschap, "en er zat een damwand in de dijk. Die kon niet worden weggehaald." Reden waarom de Oudeschilders zo graag een coupure wilden, gelijk aan die in Den Oever, was om het toerisme meer aan te trekken. "Veel mensen weten niet dat achter de trap de haven is waar veel te beleven is, zoals robbentochten."

Daarom was Heerschap benaderd door de dorpscommissie in Oudeschild met de vraag of hij er niet iets mee kon doen. Ze wisten dat hij niet alleen fotograaf was, maar ook trapbekleder, en hadden gezien dat hij een trap in een hotel in De Koog met een foto had bekleed.

Tekst gaat verder onder de foto.

De coupure in Tiel die gebruikt is voor de foto op Texel. - Richard Heerschap Fotografie

Toch was dit wel andere koek. "Ik heb een foto gemaakt van een coupure in Tiel en die bewerkt, uit elkaar gehaald en helemaal opnieuw opgebouwd zodat het paste in onze dijk." Als je straks recht voor de foto staat, zie je wat er aan de andere kant van de trap is. "Ik heb het iets aangepast, want je ziet er geen vuilnisbakken en lantaarnpalen op, maar dit is wel wat je ziet. Ook zie je er geen kotters op, maar die liggen er vaak natuurlijk wel."

Heerschap had meer foto's gemaakt en liet het aan de keuze van de Oudeschilders welke het zou worden. "Ik hoopte al wel op deze, maar bijna iedereen stemde hier ook voor."

Aluminium

Er zal een stip worden aangebracht, vanaf waar je recht voor de trap komt te staan. De foto wordt eind september aangebracht op de trap. Heerschap: "De trap wordt eerst helemaal schoongemaakt, en onkruidvrij gemaakt. Voor trap in het hotel had ik fotobehang gebruikt, maar deze foto druk ik af op aluminium. De bedoeling is wel dat het jaren mooi blijft."

En als het een succes blijft, komt er misschien nog wel een vervolg: "Als het bevalt, willen we de andere kant van de trap doen. Er was ook veel vraag naar de lammetjes, dus wie weet."

Hieronder zie je wat de andere keuzes waren:

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]