Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

nl
V

Tiny houses-project in Schagen staat na veel moeite toch weer op losse schroeven

1 september 2022, 12.17 uur · Aangepast 1 september 2022, 13.47 uur · Door Carina Gutker

Het zag er nog zo rooskleurig uit voor de toekomstige tiny housebewoners in Schagen, maar de gesprekken tussen de initiatiefnemers en de gemeente zijn nu toch vastgelopen. De bewoners willen niet meer verder praten, laat de gemeente Schagen weten. Niks van waar, beweren de bewoners. "Wij zitten nog altijd aan tafel."

De tiny houses moesten op een voormalig voetbalveld in sportpark Nes-Noord in Schagen komen staan. Plan was om de huisjes daar bij wijze van proef tien jaar te laten staan. Toch konden de toekomstige bewoners, verenigd in Tiny House CPO-vereniging Nescio, en de gemeente het niet eens worden met elkaar. En de verhoudingen worden er niet beter op.

Teleurgesteld

'Het college van burgemeester en wethouders is teleurgesteld en eigenlijk verrast dat Nescio de gesprekken afbreekt, na zoveel gezamenlijke inspanningen en gesprekken', zo zegt de gemeente in een verklaring. Maar volgens de bewoners hebben zij de gesprekken helemaal niet gestaakt: "Wij hebben geen enkel moment gezegd niet meer in gesprek te willen. Dat namens ons het gesprek zou zijn stilgezet komt als een verrassing."

De gemeente geeft aan er alles aan te hebben gedaan om de gesprekken tot een goed einde te brengen. Ook zou er mediation zijn ingezet, maar dat herkennen de bewoners niet. "Wij hebben eens goed terug gedacht om te bedenken wie in die vijf jaar tijd de mediator zou moeten zijn geweest, maar komen tot de conclusie dat die er niet is."

Niet chic

Dat Nescio een gesprek met de gemeente afzegt en in plaats daarvan de media opzoekt, vindt de gemeente duidelijk niet chic. 'Het college van burgemeester en wethouders ziet dat Nescio een constructief gesprek inruilt voor een brede bijeenkomst.'

Quote

'Het college is écht ver gegaan om de tiny house-bewoners tegemoet te komen'

gemeente Schagen in een verklaring

De gemeente zegt 'écht ver' te zijn gegaan om de bewoners tegemoet te komen, maar zij zouden dat nog niet ver genoeg vinden. Terwijl het 'al op het randje ligt van tot waar het college kan gaan'. Overigens lijkt ze nog geen streep te zetten door het tiny house-plan.

De bewoners zien het anders. "In het laatste gesprek tussen Nescio en de projectgroep van de gemeente is er een finaal aanbod gedaan, zo benoemd door de betrokken ambtenaren. Het was een concept-huurovereenkomst die op meerdere financiële punten onhaalbaar was."

Niet gehoord

Bovendien zou zijn gedreigd het project te beëindigen, zo beweren ze. "Je zou kunnen zeggen dat het voor ons voelde alsof we niet gehoord werden, omdat er over niets gesproken mocht worden en de woorden 'finale aanbod', 'niet onderhandelbaar', 'geen ruimte voor overleg' herhaaldelijk vielen." Dat zou voor hen de aanleiding zijn geweest de media op te zoeken.

Het feit dat de gemeente de tiny house-bewoners ziet als gewone huurders, steekt ze ook. "Dit is volgens ons precies waar het vastloopt. Wij zijn niet een standaard huurder, er zitten meerdere elementen aan ons project waardoor wij niet zo gecategoriseerd kunnen worden. Wij leven zonder enige nutsvoorziening zodat de gemeente daar niet in hoeft te investeren. Verder investeren we zelf in onze koopwoningen, maar huren de grond."

Weer aan tafel

De gemeente geeft aan niet inhoudelijk te willen ingaan op de conceptovereenkomst en de punten waar geen overeenstemming over is bereikt. Ze laat in een reactie enkel weten dat het college 'hoopt dat Nescio ervoor kiest weer aan tafel te komen'.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]