Ga naar Content

Opperdoezer stel moet huis uit, maar verhuurder 'schat de kans nul in dat ze vertrekken'

Al jarenlang zorgt een stel in Opperdoes voor flink wat overlast in de buurt. Zelfs zo structureel dat de verhuurder van de woning door de gemeente werd aangespoord om een zaak te starten tegen het tweetal. Vorige maand stelde een kantonrechter de verhuurder in het gelijk. Die besloot dat de vrouwen de huurwoning binnen vier weken moesten verlaten. Vandaag moeten de dames officieel vertrekken, maar de verhuurder heeft er weinig vertrouwen in dat dat gaat gebeuren.

Foto ter illustratie - Foto: Adobe Stock

Het stel zou volgens buurtbewoners al acht jaar lang de buurt intimideren en treiteren, waarbij de directe buurman het grootste slachtoffer zou zijn. De politie en gemeente hebben de handen vol gehad aan het stel. In een jaar tijd kwamen er 75 meldingen van overlast binnen. De buurt probeerde jarenlang tevergeefs de hand te reiken, maar na meerdere pogingen waren de omwonenden er klaar mee en vonden ze dat het stel uit Opperdoes moest vertrekken. 

Ingehouden adem

Vorige maand wandelden de verhuurder en steun betuigende buurtbewoners nog met een grote glimlach uit de rechtbank in Alkmaar. Zeker toen ze hoorden dat de rechter oordeelde dat het stel de woning binnen één maand moest verlaten. Inmiddels is de stemming iets veranderd en wordt er met ingehouden adem gekeken naar de belangrijke dag van vandaag. 

"Om eerlijk te zijn schat ik de kans nul in dat ze vandaag vertrekken", zucht de verhuurder van het pand in Opperdoes. Ondanks dat vandaag dé dag is dat de vrouwen het pand moeten verlaten, betekent dit niet dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Volgens de verhuurder hebben de dames namelijk nog enkele opties om 'de boel te rekken'. 

"Het stel heeft nog twee mogelijkheden om in hoger beroep te gaan"

verhuurder

"Het stel heeft nog twee mogelijkheden om in hoger beroep te gaan", legt de verhuurder uit. De eerste optie die de dames hebben, is een executiegeschil aanvragen bij de rechtbank in Alkmaar. "Als ze dat doen, verwacht ik gelukkig wel snel een oordeel van de rechter en dan moeten ze alsnog 13 september mijn huis uit." De verlate data is omdat de deurwaarder begeleid wil worden door een hulpofficier van justitie. 

De verhuurder maakt zich wél zorgen over de laatste optie. "Dat is als de huurders een spoedappel aanvragen bij het Gerechtshof in Amsterdam." De dames hebben nog twee dagen om dit aan te vragen. De verhuurder weet niet of het stel deze procedure al in werking heeft gesteld en houdt daarom zijn adem nog even in.

"De procedure in Amsterdam is anders en dat zou betekenen dat het hoger beroep nog maanden gaat duren. Hierdoor kunnen de dames in theorie de boel nog een tijdje rekken en langer verblijven in Opperdoes."

Foto ter illustratie - Foto: Adobe Stock

De buurt

Ondanks de zorgen bekijkt de verhuurder het van de positieve kant. "Het recht ligt aan onze hand en ik probeer de buurt zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de ontwikkelingen." Eén van de buurtbewoners is 'not amused' met het nieuws dat het stel mogelijk nog maanden in Opperdoes zou kunnen verblijven. 

"Dat gaat de buurt niet goed doen", verwacht de buurtbewoner. "Ik ging ervan uit dat de verhuizing begin september zou plaatsvinden." De man is bang dat de frustratie alleen maar meer gaat toenemen als de dames langer in Opperdoes verblijven. "Ik kan het wel aan, maar de directe buurman zal dan echt héél boos worden. Die is er helemaal klaar mee." 

Buurman gepest

De directe buurman werd na de komst van de vrouwen al snel het grootste mikpunt en zag zich uiteindelijk gedwongen om zijn huis te verkopen. De nieuwe en huidige bewoner zou ook worden gepest en getreiterd. Buurtbewoners spreken van geregeld uitschelden of intimideren. Zo zou zijn voordeur geblokkeerd zijn en ook werd de man vaak natgespoten.

Een aantal keer draaide dat uit op geweld, waarbij de politie er soms aan te pas moest komen. De man in kwestie deelde zelf ook ooit een klap uit en kreeg daarvoor een straatverbod voor zijn eigen straat. 

Eerder voor de rechter

Het stel stond in 2014 al eens voor de rechter. Toen vanwege een burenruzie in hun toenmalige woonplaats Lelystad. De twee verhuisden uiteindelijk. Twee jaar daarvoor draaide ook de relatie met hun huisbaas in Nieuw-Vossemeer uit op een conflict. De huisbaas reed met een shovel in op de tuin van het stel. 

Het stel kwam na Lelystad in Opperdoes wonen waar ze het ook al snel aan de stok kregen met buurtbewoners. Bij het huis hangen planken voor de ramen en camera's aan de muur die de bewoners naar eigen zeggen filmen en afluisteren. Bij de woning zou een plank met spijkers zijn neergelegd die buren moest verhinderen om de camera's te verwijderen. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]