Ga naar Content
Amsterdam

'Amsterdam strenger voor minima bij toekennen energietoeslag dan andere gemeenten'

30 augustus 2022, 08.29 uur · Aangepast 30 augustus 2022, 13.16 uur
Door: AT5 · Foto:

Bij het toekennen van de energietoeslag voor wie de sterk gestegen energierekening niet kan betalen, hanteerde de gemeente Amsterdam, in tegenstelling tot veel andere gemeenten, een vermogensgrens. Wie meer dan 6295 euro op de bank heeft staan, kreeg niets. Ouderenbond Anbo, FNV en de Bijstandsbond ontvangen klachten, aldus Het Parool vandaag.

Het kabinet broedt op extra maatregelen om de koopkracht te repareren, maar vooralsnog is het de energietoeslag van 1300 euro die in de zwaarst getroffen huishoudens de klap moet opvangen. In het voorjaar stelde het kabinet geld beschikbaar voor een eerste toeslag van 800 euro en in juli voor nog eens 500 euro, toen de energieprijzen torenhoog bleven.

Die eerste 800 euro is automatisch overgemaakt aan 77.000 Amsterdammers met een bijstandsuitkering of een ander minimuminkomen. Maar in tegenstelling tot veel andere gemeentes keek Amsterdam daarbij echter ook naar het vermogen. Wie meer op de bank heeft staan dan 6295 euro, voor gezinnen 12.590 euro, kreeg de toeslag bijvoorbeeld niet. Aandelen, sieraden en een dure auto telden ook mee, een eigen huis dan weer niet.

Foto:

Geld voor uitvaart

Amsterdam koos hiervoor omdat die vermogensgrens ook wordt gebruikt bij andere uitkeringen, zoals de bijstand. Verder was het stadsbestuur bezorgd dat de 120 miljoen euro die Amsterdam van de overheid voor de energietoeslagen kreeg niet genoeg zou zijn. 

Gemeentes mogen zelf kiezen of ze het vermogen laten meetellen. Het kabinet ging daar alleen niet vanuit: doordat het uitzoekwerk complex en arbeidsintensief zou zijn, moesten de minima langer op hun geld wachten. Er zijn ook gemeentes die juist extra royaal waren, die gaven ook inwoners die net iets meer verdienen dan een minimuminkomen een toeslag.

De ouderenbond Anbo kreeg verschillende klachten van Amsterdamse ouderen die vanwege hun spaargeld de toeslag niet krijgen. De Anbo kan zich goed vinden in hun bezwaren en vindt de grens van ruim zesduizend euro te laag. Die zou rond de twintigduizend euro moeten liggen, vindt de ouderenbond. Dat voorkomt dat ouderen die een klein kapitaal opzij hebben gelegd, bijvoorbeeld voor hun uitvaart, de toeslag niet krijgen.

De gemeente verwacht dat 85.000 huishoudens recht hebben op de toeslag en erkent dat de vermogenstoets tot schrijnende situaties kan leiden, als mensen hun spaargeld moeten aanspreken voor de energierekening. Daarom wil Amsterdam bij de tweede toeslag van 500 euro de vermogenstoets niet toepassen, zegt een woordvoerder van wethouder Marjolein Moorman (Armoede), omdat de tweede toelage van het rijk dit ‘waarschijnlijk’ dekt.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]