Ga naar Content

Burgersurveillance mogelijk oplossing voor geweld Velsen-Noord: "De bereidheid is er"

Harry Anderies van Burgerparticipatie IJmond (BIJ) is geschrokken van het geweld door jeugd in Velsen-Noord. Als hij voldoende vrijwilligers bij elkaar krijgt, wil hij er een burgersurveillance opzetten. De gemeente Velsen staat open voor het initiatief.

Burgersurveillance - NH Nieuws

Anderies heeft drie jaar geleden een burgersurveillance opgericht in buurgemeente Beverwijk. Daarmee heeft hij succes gehad. Het geweld in de Pilotenbuurt en Oosterwijk, is voor een belangrijk deel de kop ingedrukt. Inwoners daar voelen zich veiliger, zo zegt een aantal van hen tegen NH Nieuws.

Avondlijke wandelingen 

Door Corona moest Anderies voorlopig een punt zetten achter de avondlijke wandelingen door Beverwijk. Tegelijkertijd werd het door Corona rustiger in deze wijken, waardoor vrijwilligers minder noodzaak zagen in surveillances en deels afhaakten. Gezien de ernst van de situatie denkt hij dat de bereidheid er in Velsen-Noord wél is. "Het is een hechte kern van mensen die betrokken zijn bij wat er in hun dorp gebeurt", zegt hij. 

Lees ook

Wat in Velsen-Noord vooral opvalt, is de jonge leeftijd van kinderen die andere kinderen bedreigen, intimideren en soms mishandelen. Vorige week verscheen op Facebook een aantal verhalen van ouders die vertelden dat hun kinderen de straat niet meer op durven. De politie herkent echter geen tendens in de geweldplegingen. Er zou slechts één aangifte zijn binnen gekomen vanuit Velsen-Noord.

Geen nut 

Anderies: "Geen tendens? Laat me niet lachen. Het is al jaren aan de gang in deze regio. Burgers zien er gewoon het nut niet meer van in om aangifte te doen. Als je je dan baseert op statistieken en diagrammetjes, zoals de politie doet, kan inderdaad het beeld ontstaan dat er niets aan de hand is. Maar er speelt wel degelijk van alles."   

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]