Ga naar Content

Haarlemmers tonen begrip voor staking NS-personeel: "Vind dat ze meer salaris verdienen"

Op station Haarlem klinkt vanmiddag geen onvertogen woord over de staking van de NS, waardoor er geen treinen rijden in Noord-Holland. Ondanks het ongemak, hebben de meeste reizigers wel begrip voor de actie. "Ik sta nu te wachten op een taxi, dat is wel vervelend. Maar ik begrijp het wel", zo vertelt een man voor de hoofdingang van het station. 

De meeste reizigers hebben het nieuws goed in de gaten gehouden en waren al op de hoogte van de aangekondigde staking. "Wij zijn op Mysteryland geweest en we wilden wel eerder naar huis vandaag, maar er reden nog geen treinen. Dus we hebben onze reis wel aangepast", zo vertelt een jongeman. "Zometeen vertrekt onze trein naar Castricum en dan moeten we nog een uur in de bus."

Een studente uit Kenia was wat minder goed op de hoogte en hoorde van een schoonmaker op het station dat een treinrit naar Amsterdam er vandaag niet in zit. "Nee, ik wist het niet", zegt ze lachend. Veel moeite heeft ze niet met de staking. "Ik weet dat ze heel vroeg al beginnen met werken en tot heel laat 's avonds doorwerken. Dus ik vind dat ze wel meer salaris verdienen. "

Geen goede zaken voor taxi's

De taxichauffeurs hebben nog niet veel baat gehad bij de staking. "Nee, we hebben nog helemaal geen extra ritjes gehad", zo lacht een chauffeur. "Dan moet je op Schiphol zijn, daar is het wel druk."

"Ze staken met pijn in het hart"

Henri Janssen, FNV Spoorbestuur

De vakbonden CNV en FNV zijn vandaag bij de staking op het station aanwezig. "Ze staken met pijn in het hart", vertelt Henri Janssen van FNV Spoorbestuur. "Ze staken voor hun eigen belang maar ook voor het reizigersbelang." Volgens Janssen heeft het NS-bestuur het personeel en bedrijf helemaal uitgeknepen en moet er nodig wat gebeuren. 

Formule-1

Morgen staakt het NS-personeel in Midden-Nederland, waardoor er in heel Nederland geen treinen rijden. Janssen hoopt dat het NS-bestuur snel over de brug komt met een goed CAO-voorstel. Zo niet, dan gaat er mogelijk nog meer gestaakt worden. Of dat ook komend weekend zal gebeuren tijdens de Formule-1 in Zandvoort, is nog niet bekend. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]