Ga naar Content

‘Bijna alle’ NS-medewerkers ontevreden: 'loon is te laag en werkdruk te hoog'

Op de derde dag van de estafettestaking van NS-personeel was het vandaag de beurt aan de medewerkers in Noord-Holland om het treinverkeer plat te leggen. De onderhandelingen voor een betere cao zitten muurvast en het personeel ziet zich daarom genoodzaakt het werk neer te leggen. In het kort willen ze twee dingen: loonsverhoging en verlichting van de werkdruk.

NS-personeel staakt vandaag in Noord-Holland voor een betere cao - NH Nieuws

Volgens cao-onderhandelaar en vakbondsbestuurder van FNV-Spoor Henri Janssen is de actiebereidheid onder het personeel enorm. "Nagenoeg honderd procent", aldus Janssen. "En dat in alle lagen in de organisatie. Machinisten, conducteurs, servicemedewerkers, monteurs, dienstindelers, ze doen allemaal mee. Dus er is echt wel wat aan de hand."

Inflatiecorrectie op loon

Volgens Janssen vindt er sinds 2017 geen inflatiecorrectie op de salarissen meer plaats. En dat merk je in de koopkracht, zo ervaart ook medestaker Peter Oudenes, servicemedewerker in Amsterdam-Zuid. "Ik zou het fijn vinden als ik vandaag de dag dezelfde volle boodschappentas zou kunnen kopen als die van twee jaar geleden. Dat is niet het geval."

"Mensen lopen op hun tandvlees, slapen slecht, gaan met tegenzin naar hun werk"

peter oudenes, stakend personeelslid

Naast de dalende koopdracht is ook de werkdruk een probleem voor het personeel. Een probleem dat overigens voor een groot deel wordt veroorzaakt door een schreeuwend personeelstekort.

"De NS heeft hele zware roosters omdat er een ondercapaciteit is", legt cao-onderhandelaar Janssen uit. "Twee van de drie weekenden moeten NS-ers werken. Bovendien zijn de roosters onregelmatig: de ene ochtend moeten ze om vier uur 's ochtends opstaan, de andere weer om elf uur. En tijd voor pauzes is er amper."

Peter Oudenes, die naast zijn werk als servicemedewerker ook via organisatie 'Vangrail' collega's begeleid die in de knel komen, zegt veel leed te zien binnen de organisatie. "Mensen die op hun tandvlees lopen, slecht slapen, met tegenzin naar hun werk gaan en daardoor in een neerwaartse spiraal terecht komen."

Stakingen breiden uit als directie niet toegeeft

De directie geeft vooralsnog weinig blijk om toe te geven aan het stakend personeel, maar volgens cao-onderhandelaar Janssen zullen de eisen hoe dan ook worden ingewilligd. "Als de directie niet beweegt, zal er alleen maar meer, ook landelijk, gestaakt gaan worden. En de directie kan alleen maar een directie blijven als die treinen weer gaan rijden. Dus die betere cao komt er."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play