Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl

Werkzaamheden in Amsteldorp voorlopig opgeschort na protest bewoners

23 augustus 2022, 20.02 uur · Aangepast 25 augustus 2022, 22.26 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De werkzaamheden in de wijk Amsteldorp in Watergraafsmeer zijn voorlopig even uitgesteld. Buurtbewoners zijn fel tegen de plannen van stadsdeel Oost en eisen inspraak. Zo verdwijnen er bijna 80 parkeerplaatsen en wordt alles in de wijk eenrichtingsverkeer. 

Gisterochtend waren de bewoners van plan de bouwvakkers met lawaai, maar ook koffie en koek te onthalen. Het was bedoeld als ludiek protest tegen de werkzaamheden maar het bleek helemaal niet nodig, zegt Khilma Kranendonk van het Buurtcomité Inspraak Amsteldorp: "We werden enigszins verrast door het feit dat bouwvakkers niet begonnen met de het openbreken van de straat, maar vuilniszakken over de borden heen gingen hangen." De borden waarop de werkzaamheden staan aangekondigd. Want die werkzaamheden zijn zeker tot 1 september uitgesteld: 

Reactie stadsdeel Oost over uitstel werkzaamheden Amsteldorp: 

'We hebben de werkzaamheden voor groot onderhoud uitgesteld omdat het door de zomervakantie niet eerder gelukt is bestuurlijk het gesprek aan te gaan met bewoners en de stadsdeelcommissie. Daar maken wij nu eerst tijd voor'. 

Geen inspraak

In de plannen van het stadsdeel heeft de buurt straks 77 parkeerplaatsen minder. Daarnaast wordt alles   eenrichtingsverkeer. Volgens het stadsdeel zijn de werkzaamheden nodig omdat er te weinig ruimte op de weg zou zijn. Onzin, zeggen de bewoners. Ze vrezen dat er straks juist meer auto's rondrijden omdat automobilisten door het eenrichtingsverkeer langer onderweg zijn en ook langer moeten zoeken naar een parkeerplek. 

Een woordvoerder van stadsdeel Oost liet eerder weten dat het gaat om groot onderhoud en inspraak daarom niet nodig is. Maar volgens de bewoners gaat het om een complete herinrichting van de wijk. "We willen gewoon dat ze niet over ons heen lopen. Dat is het belangrijkste. En dat we mee kunnen denken over onze eigen buurt."

Op 30 augustus kunnen de bewoners hun zegje doen bij een vergadering van de stadsdeelcommissie. Kranendonk hoopt dat er dan eindelijk naar ze wordt geluisterd. "We hebben vragen. En heel veel commissieleden hebben die ook. Die hebben ook een aangetekende brief verstuurd naar de stadsdeelbestuurder om pas met de werkzaamheden te beginnen nadat de vragen beantwoord zijn."

Update 25 augustus

Bouwvakkers zijn deze week toch actief geweest in de straat, tot onvrede van bewoners. Maar de woordvoerder van het stadsdeel zegt dat het enkel om 'voorbereidende maatregelen' gaat. Als die maatregelen niet genomen worden, zou het onderhoud volgens haar vertraging oplopen. Met dat onderhoud doelt het stadsdeel dit keer nog niet op het weghalen van parkeerplaatsen en het instellen van eenrichtingsverkeer. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]