Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Geen PSV-supporters welkom bij volgende Ajax-PSV na antisemitische spreekkoren

22 augustus 2022, 16.16 uur · Aangepast 22 augustus 2022, 18.37 uur · Door AT5

Er zijn geen PSV-supporters welkom bij de wedstrijd tussen Ajax en hun club in de Johan Cruijff Arena. Dat heeft de Amsterdamse veiligheidsdriehoek bepaald, nadat een groep supporters van de Eindhovense club tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal een maand geleden antisemitische spreekkoren zong en vernielingen aanbracht. 

Foto: Ajax - PSV Johan Cruijff Schaal

Amsterdam heeft de Eindhovense club een brief gestuurd, waarin te lezen valt dat er 'ondanks herhaalde waarschuwingen tijdens de wedstrijd opnieuw door een grote groep PSV-supporters massaal en langdurig (antisemitische) spreekkoren, kwetsende liederen en zeer onsmakelijke verwensingen en (strafbare) beledigingen aan het adres van een aantal Ajax-spelers ten gehore werden gebracht'.

Vooral oud-PSV-spelers Steven Bergwijn en Mohamed Ihattaren - die nu voor Ajax spelen - moesten het ongelden. 

Daarnaast zorgden de PSV-supporters voor de nodige vernielingen in de Arena en moest de mobiele eenheid uiteindelijk ingrijpen. 

Eerdere waarschuwing genegeerd 

Volgens burgemeester Femke Halsema is dat onacceptabel en in sommige gevallen zelfs strafbaar. Ook haalt ze aan dat het niet de eerste keer is dat de supporters uit Eindhoven zich hebben misdragen.

Tijdens twee eerdere ontmoetingen vorig jaar zijn ook spreekkoren en leuzen gehoord. Ook toen heeft de Amsterdamse driehoek een brief gestuurd naar PSV en daarin kenbaar gemaakt dat het gedrag consequenties met zich meebrengt. Die waarschuwing heeft geen effect gehad.

Ajax en PSV spelen op 6 november weer tegen elkaar.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]