Start van hoofdcontent

DEN HELDER

nl

School en kinderopvang slaan handen ineen: combibaan als oplossing voor lerarentekort

24 augustus 2022, 17.00 uur · Aangepast 24 augustus 2022, 18.11 uur · Door Carina Gutker

Als creatieve oplossing voor het personeelstekort worden in de Noordkop medewerkers van de buitenschoolse opvang ook steeds vaker ingezet als klassenassistent. Op deze manier kunnen zowel de basisscholen als de kinderdagverblijven open blijven.

Stichting Kinderopvang Den Helder

Shallowy Jandroep (25) uit Den Helder heeft zo'n gecombineerde functie. "Ik ben er heel enthousiast over. Je doet zo meer ervaring op en de lege uren worden opgevuld." Ze werkte eerst alleen in de buitenschoolse opvang en ving de kinderen op voor ze naar school gingen, in de middagpauze en als de school uit ging. Begin vorig jaar werd ze gevraagd of ze een tijdje ook twee dagen in de week wilde helpen als klassenassistent.

Dat deed ze tot februari en vanaf september vervangt ze op basisschool De Windwijzer een collega die met zwangerschapsverlof is voor drie dagen in de week. "Ik vind het fantastisch. 's Ochtends begin ik rond half negen als de kinderen van hun leraar uitleg hebben gekregen en opdrachten moeten maken. Ik ondersteun ze als ze bezig zijn. Daarna heb ik pauze en om 14:00 uur ga ik tot het einde van de dag verder in de buitenschoolse opvang."

Wennen

Alles is anders: haar rol, het werk en zelfs haar kleding. "In de klas heb ik namelijk mijn eigen kleren aan en in de opvang draag ik een speciale polo. Eerst was het wel even wennen, vooral aan de tijden. Maar ik ken de kinderen en alles zit in één gebouw. In de ochtend is het een stuk strenger, dan moeten ze werken aan de opdrachten voor rekenen en taal, terwijl de activiteiten in de middag een stuk vrijer zijn. Niet alleen zij, maar ook ik kan dan relaxen."

Schooldirecteur Bart Oud van De Windwijzer ziet alleen maar voordelen. "Er is overal een personeelstekort en de scholen en kinderdagverblijven zijn daarom gebaat bij meer samenwerking dan ooit tevoren. Door de kinderopvangmedewerkers ook in te zetten als onderwijsassistent versterk je elkaar en vul je de gaten op. Tegelijkertijd doen ze meer ervaring op en voor de kinderen is het fijn, want het zijn vaste gezichten."

Mbo en Hbo

In september en oktober gaan de schoolbesturen van Meerwerf, Sarkon en Stichting Samenwerkingsschool met Stichting Kinderopvang Den Helder praten over deze creatieve oplossing en hoe ze structureel mensen op meerdere plekken kunnen inzetten. Hierbij werken ze samen met de mbo-scholen, maar spreken ze ook met de hbo-scholen over het opleiden van nieuwe onderwijsmedewerkers.

Wie weet lossen deze combi-medewerkers wel (deels) het personeelstekort op? De meeste nieuwe leraren komen namelijk uit de eigen vijver en niet uit een zij-instroom traject, zo merkt Nils van Heijst van Meerwerf basisscholen nu al. "Bijvoorbeeld mensen van het mbo die zijn begonnen als onderwijsassistent. Zij leren nu door om zich door te ontwikkelen tot een goede leerkracht."

Naast de gecombineerde functie op school en in de kinderopvang zoeken scholen naar meer oplossingen, zoals groepsdoorbrekend werken en parttimers vragen om meer uren te werken.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]