Ga naar Content

Cindy helpt honderden arme gezinnen aan brood: "Ze is een engeltje"

Honderden Zaanse gezinnen merken extra hard dat de koopkracht is gedaald. Zelfs normaal brood is voor hen geen vanzelfsprekendheid en daarom helpt Cindy Slaper-van der Werff ze daaraan. De initiatiefnemer van de stichting Prakkie Over 075 Zaandam krijgt op dit moment elke dag nieuwe aanmeldingen binnen.

Cindy helpt honderden arme gezinnen aan brood - NH Nieuws

De volhouders: deze Noord-Hollanders redden het niet meer

De inflatie stijgt tot grote hoogte en energie is bijna niet meer te betalen. Veel Noord-Hollanders kunnen het hoofd amper nog boven water houden, voor veel anderen wordt het steeds moeilijker. Grote problemen, die alledaagse mensen raken. We noemen ze: de volhouders. NH Nieuws gaat dinsdag, op Prinsjesdag, met deze groep mensen naar Den Haag. Zodat we deze schrijnende verhalen kunnen delen met de landelijke politiek.

Maak kennis met onze volhouders en hun verhalen. Al hun verhalen vind je op deze pagina.

Cindy heeft goede contacten bij verschillende bakkers in de streek. Onverkocht brood mag ze de volgende dag bij ze ophalen, waarna ze het mag uitdelen aan de mensen. Het gaat hier om mensen die om wat voor reden dan ook niet bij de Voedselbank aan kunnen kloppen. Dan verdienen ze bijvoorbeeld nét te veel.

Noodhulp voor gezin

Daarnaast loopt er deze week nog een actie voor een gezin dat nog in de wachtkamer staat voor een aanvraag bij de Voedselbank. "De voorraadkast is bijna helemaal leeg", vertelt de 21-jarige moeder van het gezin waar de hulp aan wordt gegeven. Een vaste regel van Cindy is dat de gezinnen waar noodhulp aan wordt gegeven anoniem blijven.

Het gezin - bestaand uit de 21-jarige moeder, haar 26-jarige vriend en hun kind van 1 jaar oud - heeft sinds kort een bewindvoerder. Vader heeft een wajong-uitkering, moeder werd op haar werk ontslagen nadat ze gewond raakte aan haar knie door twee scooterongelukken. Hun huidige besteedbare budget: vijftig euro per week. "We hebben de voedselbank gebeld en die hadden niet meteen plek. Pas de 23e heb ik een kennismakingsgesprek, we hopen dat de goedkeuring er eind augustus is."

In de tussentijd staan er grote tassen vol met eten voor ze klaar, samen met babyvoeding en hondenbrokken. "Het is gelukt, het loopt als een trein", zegt een trotse Cindy over haar hulpactie. "Zo'n succes had ik niet verwacht!"

"Je kan mensen natuurlijk niet helemaal uit de put halen, maar het leed wél verzachten"

Broden-ophaler Ronny Hensen

Ronny Hensen komt wat van de broden ophalen. De gepensioneerde heeft het lang niet breed. Hij verspreidt de broden ook weer in zijn omgeving. "En mijn buren hebben ook weer kennissen die in zwaar weer zitten. Je kan mensen natuurlijk niet helemaal uit de put halen, maar je kan het leed wél verzachten", legt hij uit.

Hij heeft mooie woorden over voor het werk van Cindy. Het is heel hard nodig volgens hem: "De inflatie hè: de boodschappen, de huur, alles gaat omhoog. Maar mijn pensioen niet. Dan kom je toch in zwaar weer. We zijn daarom heel blij met Cindy, ze is gewoon een engeltje. Als je geen engel bent kun je dit niet volhouden."

Ronny Hensen komt brood ophalen bij Cindy - Foto: NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]