Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Bijna 1000 woningen verduurzaamd in Amsterdam- Zuidoost

19 augustus 2022, 20.00 uur · Door AT5/NH Amsterdam

In de wijk Holendrecht in Amsterdam-Zuidoost worden de komende anderhalf jaar 935 woningen verduurzaamd. Een megaproject waarbij verschillende partijen de krachten hebben gebundeld om de benodigde 42 miljoen euro op te hoesten. 

Woningcorporatie Eigen Haard, het Nationaal Warmtefonds, twee Verenigingen van Eigenaren (VvE's) en de gemeente Amsterdam  hebben de handen ineengeslagen. Een redelijk unieke financiële samenwerking tussen overheid, huurders en huiseigenaren om te verduurzamen. 

Van de 935 woningen die worden  verduurzaamd zijn er 700 woningen in handen van Eigen Haard. De rest is particulier bezit. Samen met de huiseigenaren vormt Eigen Haard twee VvE's. 

Het verduurzamingsproject wordt geschat op 42 miljoen euro. Dat wordt deels betaald met subsidiegeld van het Rijk en en de gemeente Amsterdam, en ook leveren de VvE's een bijdrage. Maar meer dan de helft wordt geleend van het Nationaal Warmtefonds. Bestuurslid Maartje Brans: "Aan deze twee VvE's hebben we gezamenlijk een lening verstrekt van 27 miljoen euro." En dat is de hoogste lening ooit volstrekt door het Warmtefonds.

Bijdrage omhoog

De lening (plus 2,3 procent rente) moet binnen 20 jaar worden afbetaald door de huiseigenaren en Eigen Haard. De woningcorporatie belooft dat de huren niet omhoog zullen gaan. Wel gaat de eigenaarsbijdrage voor huizenbezitters omhoog zegt Ewald Pengel, voorzitter van één van de VvE's. Van 80 euro naar 240 euro. "Niet schrikbarend omhoog, maar toch omhoog. Het geld moet toch ergens vandaan komen."

Alle 935 woningen in Zuidoost krijgen nieuwe kozijnen. Ook worden de vloeren en daken geïsoleerd. Hierdoor gaan de woningen van energielabel E en C naar energielabel A, en zijn de huizen ook klaar om van het aardgas af te gaan. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]