Ga naar Content
West-Friesland

Hoe Ursemmers een eigen natuurgebied ontwikkelen en behouden voor het dorp

20 augustus 2022, 12.00 uur · Aangepast 23 augustus 2023, 13.39 uur
Door: Marije de Nijs & Maurice Blaauw · Foto: NH Nieuws / Maurice Blaauw

Het natuurgebied staat in de 'achtertuin' van het dorp Ursem. Omgeven door woningen. Veel mensen weten niet eens van het bestaan af: "Het is een uniek natuurgebiedje om de hoek." Onderhouden en ontwikkeld door dorpsbewoners. 

Hans Oudejans is zeer bevlogen als het om Oersheim gaat, het natuurgebied waar hij zich al ruim vier jaar voor inzet. "Ik liep er al jaren mee, vlak nadat het tuincentrum wegging dacht ik: dit moeten we gaan proberen te bestemmen als natuurgebied."

De plek heeft een vijver met een kronkelende sloot, dat eerst werd gebruikt als compostplek van het tuincentrum. Hans was bang dat het stukje natuurschoon zou veranderen in een park en wilde het beschermen tegen woningbouw. Daarom besloot hij zich hard te maken voor Oersheim. 

En niet alleen Hans, ook andere Ursemmers zijn enthousiast gemaakt om te komen helpen. Plannen zijn gepresenteerd aan de gemeente Koggenland en er is hard gewerkt om het gebied te krijgen waar het nu is. "Ik denk dat we Hans echt wel de credits kunnen geven dat -  wat hij ooit gestart is - dit geworden is", vertelt Ursemmer Hanneke Straaijer.

Tekst gaat verder onder de video. 

Natuurgebied Oersheim ontwikkeld en behouden door dorpsbewoners - NH Nieuws

Naast het geluid van vogels is er een bosmaaier te horen. "We willen een klein paadje door het gebied hebben, zodat we alles kunnen bereiken dat we moeten onderhouden", aldus Hanneke.

Het is volgens de vrijwilligersgroep belangrijk dat er naast het nodige onderhoud, zo min mogelijk verstoord wordt in het gebied, "want de gemeente wilde hier ook nog een wandelpad dwars doorheen leggen. Toen heb ik gezegd: 'als je het wil vernielen, moet je er een wandelpad ingooien. Daar zijn ze op teruggekomen, dus het blijft zoals het nu is."

Bestemmingsplan

Onlangs heeft de gemeente Koggenland het stukje natuurgebied opgenomen in het bestemmingsplan als 'openbaar gebied, niet vrij toegankelijk'. Iets waar Hans blij mee is. Al had hij gehoopt dat het de bestemming natuurgebied zou krijgen.

Ondertussen loopt hij vol trots door het gebied en vertelt hij over wat hij allemaal tegenkomt. "Wij zien dat er steeds meer diversiteit komt. Zoals het icarusblauwtje, dat is een insect. En de kleine karakiet."

Op zondag 28 augustus is er een open dag in het gebied, dan kunnen Ursemmers het natuurschoon zelf aanschouwen. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]