Ga naar Content

Kermis Obdam dit weekend op een weiland en niet in het dorp: "Doodzonde"

De kermis in Obdam is dit weekend niet te vinden op de Dorpsstraat, zoals voor de coronacrisis. Maar opnieuw op een stuk braakliggend terrein buiten het dorp. Obdammers zijn teleurgesteld: "Zo'n kermis hoort op de Dorpsstraat."

De kermis in Obdam - Foto: Afra Dekker/Aangeleverd

In de Facebookgroep van Obdam schuiven weinig bewoners hun mening onder stoelen of banken. "Beetje jammer dat het niet op de Dorpsstraat is. Dat is toch een stuk gezelliger", reageert Michael. "Kermis hoort in het dorp en niet op een weiland", aldus Petra.

"Kermis is een sociaal gebeuren waar jong en oud elkaar ontmoet en er is op dit moment geen enkele reden waarom dit niet zou kunnen"

Afra Dekker, een bewoner uit Obdam

Bewoner Afra Dekker laat in een reactie aan NH Nieuws weten: "Nu het op een grasland staat kunnen de ouderen en mensen met booster of rollator toch minder makkelijk een 'rondje kermis' doen. Kermis is een sociaal gebeuren waar jong en oud elkaar ontmoet en er is op dit moment geen enkele reden waarom dit niet zou kunnen."

En zelfs onder een rubriek van het tweewekelijkse dorpsblad 'De Zoekertjes' vraagt iemand al langer aandacht voor het terugplaatsen van de kermis op de Dorpsstraat.

Tekst gaat verder onder de foto.

De rubriek in het dorpsblaadje 'De Zoekertjes' - Foto: NH Nieuws

Ook zijn niet alle horecaondernemers even enthousiast. Ronald Kooij van Nelly's Bar zegt dat het hem voor zijn horecazaak niet zoveel uitmaakt, maar persoonlijk vindt hij het wel jammer. Mandy Smit van De Amethist zou het gezelliger vinden als het er bij is: "Het sfeertje is dan toch anders."

Dorpshuis De Brink pakt dit jaar flink uit, met een avond georganiseerd door jongeren en meerdere bands. Genoeg vertier dus, maar de voorzitter van het dorpshuis, Peter Homan, had graag de kermis weer in de Dorpsstraat gezien. "Ik liep vorige week over de kermis in Hoorn, waar het in de binnenstad georganiseerd wordt tussen de winkel en de kroegen, en dat is toch wel gezellig. Ik vind het een gemis hier." 

Kermisexploitanten wel blij

De gemeente Koggenland laat in een reactie weten dat de organisatie van de kermis al begin dit jaar begon en dat toen nog totaal niet zeker was hoe de pandemie zou verlopen deze zomer. Daarom is voor het braakliggend stuk grond gekozen, waar de kermis sinds 2020 staat vanwege toenmalige restricties vanuit de Veiligheidsregio. Een plek waar de kermisexploitanten na twee jaar ervaring nog steeds positief over zijn.

Dat bevestigt ook kermisexploitant Johan Blokker uit Winkel. Hij staat met zijn attracties dit weekend in Obdam. "We hebben onze eigen identiteit teruggekregen. We zijn nu geen verlengstuk van de horeca. En uit dat oogpunt, hebben we toch wel mooie locatie daar", vertelt Johan. 

"Voor ons is het ons inkomen, dat wordt vaak vergeten"

Johan Blokker, kermisexploitant

De kermisexploitanten lopen nog wel eens tegen de nodige hobbels aan, als ze midden in een dorp zitten. Zo vertelt Johan dat steeds meer bewoners klagen, en de locaties steeds krapper worden door paaltjes of borden.

En wat hij vooral belangrijk vindt: "Voor ons is het ons inkomen, dat wordt vaak vergeten. Wordt altijd gekeken ik vind dit, of ik vind dat, maar niet naar situatie hoe het is voor de exploitanten. Wij vinden zelf als branche dat het een kermisterrein moet zijn waar mensen gewoon een dag of halve dag kunnen vertoeven. Dat is waar we het liefst naar toe gaan."

De gemeente Koggenland laat weten dat ze voornemens zijn om ergens in de toekomst een enquête te houden onder de inwoners van Obdam over de locatie van de kermis. Maar, zegt woordvoerder Roxana Koning: "Er moet dan eerst een stabielere situatie omtrent corona zijn."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]