Start van hoofdcontent

Gooi

nl

Bedreigde bewoners Huizen nog niet naar huis

19 augustus 2022, 13.08 uur · Aangepast 19 augustus 2022, 16.06 uur · Door Ingmar Meijer

De bewoners van de twee woningen aan de Roef keren voorlopig nog niet terug. Loco-burgemeester Bert Rebel van Huizen heeft vandaag besloten de huizen langer te sluiten. Op nadrukkelijk advies van de politie en het Openbaar Ministerie blijven de huizen voor nog eens 28 dagen dicht. 

NH Nieuws

Op deze vrijdagochtend oogt het rustig, zelfs sereen aan de Roef. Hoveniers zijn bezig met het snoeien van de bosjes, kinderen spelen in het speeltuintje in het midden van het Huizer hofje en het door de explosie beschadigde huis is dichtgetimmerd.

Toch is dat nog allemaal schijn, want volgens de politie en het OM is het dreigingsbeeld in de afgelopen maand helemaal niet veranderd. Nog altijd is er sprake van een ernstige dreiging, zo laat de gemeente Huizen weten.

Volgens de politie en het OM is er in Midden-Nederland sprake van een serie incidenten, die vermoedelijk voortkomen uit een ruzie in het drugsmilieu. De woningen aan de Roef worden hier eveneens mee in verband gebracht. 

Alle commotie in Huizen ontstond op zondag 3 juli toen burgemeester Niek Meijer besloot twee woningen aan de Roef te sluiten vanwege een ernstige dreiging op deze twee adressen. De bewoners werden in allerijl in veiligheid gebracht. Met onder meer zwaar bewapende agenten van een speciale eenheid zichtbaar in de straat werden daarna duidelijke maatregelen getroffen. Maar wat er exact aan de hand is, werd in het belang van het onderzoek nooit medegedeeld. 

Een week later, toen na een arrestatie van een verdachte het dreigingsniveau niet meer zo ernstig leek, ging er aan het begin van de nacht een explosief af. Het huis aan de onevenkant van de Roef raakte zwaar beschadigd. De twee huizen ernaast hadden ook schade en de bewoners werden tijdelijk geëvacueerd. De buurt was in rep en roer.

Huizen moest vandaag een beslissing nemen of de bewoners zouden terugkeren of dat er een nieuwe verlenging zou komen. Het laatste besluit van verlenging zou om 18.00 uur aflopen. Nu Rebel heeft besloten de woningen nog een kleine maand dicht te houden, is dit de vierde verlenging. De eerste twee keer, op 3 en 13 juli, ging het om een sluiting van 10 dagen.

Op 21 juli besloot Meijer de woningen voor een langere termijn te sluiten, namelijk 28 dagen. Hiermee moest vooral de rust terugkeren in de wijk luidde de uitleg van de burgemeester toen. Tevens gaf hij aan dat hij niet tot in het oneindige de woningen dicht kan houden. Daar zitten juridische haken en ogen aan. Daarnaast is het de inzet dat de bewoners ook terugkeren.

De bewoners van de twee gesloten woningen willen zelf graag terugkomen. Tijdens de eerste sluiting van 10 dagen hebben zij bij de rechter de beslissing van Meijer aangevochten. Uiteindelijk oordeelde de rechter dat de twee gezinnen 'geen blaam hadden' in de kwestie maar dat het niet veilig was om weer naar hun woning te gaan. 

NH Nieuws

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]