Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Regenachtige start filmfestival Pluk de Nacht in West

18 augustus 2022, 17.08 uur · Aangepast 20 augustus 2022, 16.56 uur · Door Tjeerd Kleijn

De 20e editie van openlucht filmfestival Pluk de Nacht is gisteravond op het Stenen Hoofd in West van start gegaan. Na twee magere coronajaren hoopt het festival dit jaar flink wat bezoekers te trekken. 

Aan het begin van de avond lopen er op het Stenen Hoofd meer vrijwilligers dan bezoekers rond. Het weer is dan ook niet best. Ook als het even droog is blijven de bezoekers  Buienradar checken. 

"We hopen dat het mooi weer blijft." Maar rond het tijdstip dat de openingsfilm begint - half tien ongeveer, als het donker is - zijn er flinke buien voorspeld. "Dat hoort ook bij een openluchtfilm", zegt festivaldirecteur Jurriaan Esmeijer. "Er is ook de mogelijkheid om de film binnen verder te kijken. We hebben daar een mooie circustent staan."

Elf speelfilms

Na twee jaar corona hoopt Pluk de Nacht op een editie als vanouds. Tot en met volgende week zaterdag zijn er elf speelfilms te zien, maar er is meer. Esmeijer: "Vorig jaar hadden we een heel mooi nieuw kunstprogramma bedacht en dat hebben we (vanwege corona red.) uitgesteld tot dit jaar. Omdat je de kunst ook kan beleven. Je kan er bijvoorbeeld met meerdere mensen opklimmen en dat kon vorig jaar natuurlijk niet."

Maar tijdens Pluk de Nacht draait het natuurlijk vooral om film, en op de eerste avond is dat de Duitse film 'A E I O U - A Quick Alphabet Of Love'. Naarmate de avond vordert zijn er redelijk wat bezoekers op het Stenen Hoofd afgekomen, gewapend met paraplu's en regenjassen. Zodra de film begint komt de regen inderdaad met bakken uit de hemel. Een handjevol bikkels blijft buiten zitten, de rest vlucht de grote circustent in.

Pluk de Nacht duurt tot en met zaterdag 27 augustus.