Ga naar Content

Joodse monumenten in Edam 'afgeplakt' wegens grote groepen glurende toeristen

Zeven Joodse struikelstenen in de Grote Kerkstraat van Edam zijn sinds kort niet meer te zien. Bewoners hebben er een houten plaat overheen geschroefd met daarop de tekst: 'in verband met overlast gidsen'. Busladingen met toeristen staan volgens hen dagelijks tegen de ramen gedrukt.

Foto: Nh Nieuws

"Ze tikken tegen de ramen met de paraplu's en kijken naar binnen of de mensen er nog wonen", zegt de bewoner van het pand waar de stenen liggen. "Als dat nou een keer per dag was, is het niet zo erg, maar het gaat de hele dag door." Vooral in de zomermaanden ervaren ze de meeste overlast. "Wij vonden de coronatijd wat dat betreft niet zo erg."

Vier jaar geleden werden er voor hun huis zeven struikelstenen geplaatst, maar daar ervaren bewoners nu dus veel overlast van. De stenen zijn in de straat geplaatst om aan te geven waar in Edam Joodse mensen hebben gewoond en zijn weggevoerd in de Tweede Wereldoorlog. Nu staan er tijdens rondleidingen in het middeleeuwse stadje vaak grote groepen toeristen stil bij de zeven monumenten.

Tijdelijke maatregel

Met plantenbakken op de stoep hoopten de bewoners de dagjesmensen een beetje op afstand te houden, maar dat hielp niet. Ook hebben de bewoners gidsen aangesproken om te vragen of ze verderop uitleg willen geven over de stenen, maar ook dat hielp niet.

Ten einde raad hebben de bewoners nu een plaat over de struikelstenen geschroefd. "Het is een tijdelijke maatregel in de hoop dat de boodschap nu wel aankomt", zeggen ze. Op sociale media wordt heftig gereageerd op de actie.

Tekst gaat verder na de tweet 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Privacy aangetast

Mick Nolte, voorzitter Stichting Joods Verleden Edam, was bij het plaatsen van de stenen. Hij begrijpt de onschuldige actie en hoopt dat gidsen mensen er op zullen wijzen dat er niet meer door de ruiten gekeken wordt. "Het heeft niets met antisemitisme te maken." In Edam zijn 23 stenen geplaatst.

Hans Roos van struikelstenen.nl heeft zelf al duizenden stenen in Nederland gelegd, vooral in de Gooi en Vechtstreek. Het is voor het eerst dat hij hoort dat bewoners op zo’n manier overlast ervaren. "In Amsterdam, waar veel stenen liggen,  zie je ook groepen mensen staan. En dat is ook precies de bedoeling", zegt hij. "Maar als dat zodanige vormen aanneemt dat mensen zich in hun privacy aangetast voelen, is dat niet de bedoeling."

Wat er dan aan gedaan kan worden, weet hij ook zo snel niet. Maar het zal hem niet beletten door te gaan met het plaatsen van nog meer herdenkingsstenen.

Tekst gaat verder na de foto's 

In Edam liggen nog veel meer struikelstenen, maar in de Grote Kerkstraat liggen de meeste vlak bij een woning. Vier jaar geleden kregen de bewoners te horen dat de stenen geplaatst zouden worden. "We hebben ook niets tegen de stenen of dat mensen er een foto van maken, maar het gaat echt om de grote groepen." Het plaatje lijkt te werken, want vandaag lopen de toeristen er gewoon langs. Deze week halen de bewoners het weer weg.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]