Ga naar Content

Waterschap grijpt in; sluis bij Blaricummermeent door droogte zeer beperkt open

Vanwege de aanhoudende droogte kunnen schippers vanaf morgen nog maar twee keer per dag gebruik maken van de sluis bij de Blaricummermeent. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Blaricum hebben besloten om de sluis nog maar beperkt te openen om zo de waterkwaliteit te beschermen én de groei van blauwalg tegen te gaan.

De Blaricummermeent vanuit de lucht gezien. - Foto: gemeente Blaricum

Inwoners van de Blaricumse wijk die met hun bootje door de sluis willen, kunnen dat vanaf morgen alleen nog doen om 9.00 en 17.00 uur. Alle bootjes die dan liggen te wachten kunnen gebruik maken van de sluis, geven het waterschap en de gemeente aan.

Op deze twee momenten op de dag is het zogeheten schutten mogelijk. Dat is het proces waarbij een boot via een sluis naar een ander waterniveau wordt verplaatst. Door het schutten gaat er momenteel te veel water van goede kwaliteit verloren, stellen beide overheden. “En dat is juist nu nodig voor alles dat in, op en rond het water leeft in de Blaricummermeent.”

Mindere kwaliteit

Normaal gesproken kan de Blaricummermeent worden gefilterd met water uit het Gooimeer. Dat kan nu niet, omdat dat water van mindere kwaliteit is. Door de droogte is het verlies hoger dan het waterschap nu gefilterd kan aanvullen. Daarom is besloten vanaf morgen beperkt te gaan schutten. 

Hoe langer het droog blijft, des te langer deze maatregel van kracht blijft. Zodra de weersomstandigheden het toelaten trekken het waterschap en de gemeente dit besluit gelijk in en geldt weer het reguliere schutregime. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]