Start van hoofdcontent

VOLENDAM

nl

Spectaculaire opmars levert Volendamse kogelstootster Jessica Schilder Europese titel op

15 augustus 2022, 22.35 uur · Aangepast 16 augustus 2022, 11.02 uur · Door Edward Dekker

Jessica Schilder is in de vorm van haar leven. De Volendamse is vanavond in München Europees kampioen op het onderdeel kogelstoten geworden. De atlete doorbrak bovendien de grens van twintig meter. En dat terwijl haar PR begin dit jaar nog op 18,69 meter stond.

Foto: Jessica Schilder Europees kampioen - Orange Pictures

In Zuid-Duitsland stootte de 23-jarige Schilder de kogel naar een afstand van 20,24 meter, een nieuw Nederlands record. "Het is bizar. Ik had deze afstand niet verwacht. Ik heb er geen woorden voor", vertelde Schilder voor de camera van de NOS.

Ze bleef de Portugese Auriol Dongmo 42 centimeter voor. Jorinde van Klinken pakte het brons met een afstand van 18,94 meter.  

Tekst gaat verder onder de video.

Jessica Schilder - NOS

Keer na keer verbeterde Schilder, dankzij een aanpassing in haar draaitechniek, haar eigen prestaties. Ze scherpte liefst zeven keer het Nederlands record aan. In totaliteit komt de kogel door deze spectaculaire progressie inmiddels bijna anderhalve meter verder op de grond..

Eerder dit jaar veroverde ze een bronzen medaille tijdens de WK indoor én de WK outdoor. Anderhalve week geleden kwam ze tijds de Diamond League in het Poolse Chorzów tot 19,84 meter.

Het is voor het eerst dat een Nederlander goud veroverd bij het kogelstoten. Bij de vrouwen lukte het zelfs nog nooit op het podium te komen. Bij de mannen bleef Rutger Smith in 2012 op zilver steken. 

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke zondag van 17.00-19.00 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur op tv naar onze voetbal talkshow de Aftrap
  • NH Sport keert maandag 29 augustus om 17.10 uur weer terug op tv
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52