Ga naar Content
Haarlem

Zeven keer zoveel afval op zomerse dagen: zij maken het strand ('s nachts!) schoon

15 augustus 2022, 16.00 uur · Aangepast 15 augustus 2022, 16.41 uur
Door: Marieke Pijlman · Foto: Gebroeders Paap

De honderdduizenden strandbezoekers van afgelopen week in Zandvoort hebben bergen afval achtergelaten. Afvalverwerkers Spaarnelanden en Gebroeders Paap hebben er hun handen vol aan, maar deinzen nergens voor terug. "Ik denk: kom maar op!", zegt Peter Latour van Spaarnelanden. "We gaan het regelen."

De bezoekers van het kustdorp laten van alles achter na een zonnige dag, variërend van pizzadozen, flessen tot lege blikjes. Veel gaat keurig in de honderden afvalbakken die overal op het strand en boulevard staan, maar veel belandt ook op de grond of in het zand. Afgelopen weekend is er ongeveer zeven keer zoveel afval achtergebleven ten opzichte van een gemiddeld weekend in oktober. 

Het opruimen van het afval wordt deels door Spaarnelanden gedaan en deels door de Gebroeders Paap. Spaarnelanden is verantwoordelijk voor het afval op de boulevard en in het dorp. De Gebroeders Paap gaat over het strand. Strandpaviljoenhouders zijn  verantwoordelijk voor het schoonhouden van hun terras en strand in een straal van tien meter rond hun zaak. 

Tekst gaat verder onder de video

Er wordt juist op de warme zomerdagen heel hard gewerkt om al het afval op te ruimen. - NH Nieuws

Peter Latour is teamleider afval en reiniging bij Spaarnelanden en stuurt dagelijks teams met veeg- en vuilniswagens naar de boulevard en het dorp. Daarnaast gaan er ook teams op pad om zwerfvuil op te ruimen.

"Het is heel veel werk. 's Morgens vroeg gaan we op pad om een uur of zes en 's avonds rond een uur of acht doen we nog een keer hetzelfde rondje." Ze halen zo'n zes à zevenduizend kilo afval op in twee dagen en dat is ongeveer zeven keer zoveel als normaal.  

"We werken door tot de volgende ochtend zonder pauze, dat is echt wel buffelen"

Leen Paap, strandschoonmaker

"'s Morgens zijn we vier uur bezig en 's avonds ook nog zoiets. En op een grijze dag in november ben je in tweeënhalf uur wel klaar." Het is dus veel meer werk dan normaal, maar er worden geen extra mensen ingezet. Deze zogenaamde piekdagen horen bij het werk. "Rond elf uur 's ochtends is alles opgeruimd en is het weer spik en span in Zandvoort. En juist op de piekmomenten moeten we niet ons koppie laten hangen, maar er vol tegenaan gaan."

Gebroeders Paap

De Gebroeders Paap is een echt Zandvoorts familiebedrijf en al meer dan 50 jaar  verantwoordelijk voor het afval op het strand. Het opruimen gebeurt 's nachts. "Als we veel werk te doen hebben, dan gaan we al 's avonds op pad om elf of twaalf uur. En dan werken we door tot de volgende ochtend tien uur zonder pauze, dat is wel echt buffelen, zo vertelt Leen Paap.

tekst loopt door onder de foto

Foto: NH Nieuws

Ze gaan met een schoonmaakmachine de vloedlijn af van Bloemendaal tot en met Zandvoort. En met een speciale shovel, eigenlijk een soort omgekeerde vuilniswagen, legen ze de honderden afvalbakken die op de stranden van Bloemendaal en Zandvoort staan.

"We merken wel dat er op dit soort dagen echt meer afval achterblijft", aldus Paap. "Dat mensen hun afval naast afvalbakken zetten is echt een ramp. Dat gebeurt als er een bak vol zit, maar meestal is de bak vier meter verderop helemaal niet vol. Mensen willen gewoon niet lopen met hun afval. En dan bedoel ik natuurlijk niet iedereen, maar wel een aantal. Maar als meeuwen aan de haal gaan met het afval, dan wordt het echt een bende."

Elke nacht zijn er tien man van de Gebroeders Paap op pad. "Qua afval zijn dit wel echt de piekdagen." Het bedrijf vervoert ook de strandhuisjes en de strandpaviljoens, dus ze hebben nog een aantal piekmomenten in het voor- en najaar. 

Formule 1

Peter Latour heeft niet veel tijd om bij te komen van de drukke dagen, want over drie weken is het Formule-1 weekend in Zandvoort en daar liggen de draaiboeken alweer voor klaar. "Vorig jaar was een soort generale repetitie omdat er toen minder bezoekers kwamen door corona, dus we zijn wel benieuwd naar hoe het dit jaar zal gaan." Ook dan wordt er dag en nacht doorgewerkt om het afval op te ruimen en Zandvoort netjes te houden. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]