Hattrickheld Steven Bergwijn de grote man bij swingend Ajax tegen FC Groningen

Ajax heeft in een swingende wedstrijd eenvoudig afgerekend met FC Groningen. De Amsterdammers wonnen in de Johan Cruijff Arena met 6-1. Steven Bergwijn was de grote man aan Amsterdamse zijde met drie doelpunten.

Steven Bergwijn maakt een hattrick tegen FC Groningen - Foto: Pro Shots

Bij Ajax is het wekelijkse vraagstuk voor trainer Alfred Schreuder hoe de voorhoede vormgegeven wordt. Tegen FC Groningen koos de oefenmeester voor Steven Bergwijn, Brian Brobbey en Antony en begon Dusan Tadic op tien. De machine draaide al snel, want binnen vijf minuten maakte Steven Bergwijn al de eerste treffer van de middag.

Het leek erop dat Ajax op weg was naar een grote uitslag, maar uit het niets kwam FC Groningen na tien minuten spelen op gelijke hoogte. Cyril Ngonge kapte Owen Wijndal uit en plaatste de bal in de verre hoek achter doelman Remko Pasveer: 1-1. Ajax was niet onder de indruk van de gelijkmaker en bleef zelf nadrukkelijk op zoek naar doelpunten.

Antony

Antony was een aantal keren gevaarlijk en in de 28e minuut maakte hij de 2-1. Met een prachtig schot in de bovenhoek zette hij Ajax op voorsprong. Steven Bergwijn schoot vlak voor de rust de 3-1 tegen de touwen. Een voorzet van Devyne Rensch controleerde hij knap, waarna hij geen moment twijfelde en de bal onberispelijk hard tegen de touwen jaagde.

Tekst loopt door onder de tweet.

Ook na de rust ging de aanvalsdrift van de ploeg van Schreuder verder. Steven Bergwijn had zijn hattrick te pakken met een knap schot in de verre hoek: 4-1. Kenneth Taylor mocht halverwege de tweede helft de vijfde voor Ajax maken nadat aanspeelpunt Brian Brobbey de bal panklaar legde voor de middenvelder.

Tekst gaat verder onder de video.

Debuut Lucca

De ruime voorsprong gaf Schreuder de mogelijkheid om te wisselen. Daardoor maakte Lorenzo Lucca zijn debuut bij de Amsterdammers. Hoewel de gretigheid uit de ploeg verdween, kreeg Ajax vlak voor tijd nog een strafschop na een handsbal van Määttä. Invaller Steven Berghuis pikte daardoor ook nog zijn doelpunt mee in de 6-1 overwinning.

Ajax staat na twee overwinningen gedeeld aan kop in de eredivisie. De Amsterdammers hebben net als PSV zes punten en exact hetzelfde doelsaldo. Volgende week zondag om 14.30 uur gaat de ploeg op bezoek bij Sparta Rotterdam.

Opstelling Ajax: Pasveer, Rensch, Timber, Blind, Wijndal; Álvarez, Taylor (Klaassen/74), Tadic (Kudus/83); Antony, Bergwijn (Berghuis/74); Brobbey (Lucca/74)