Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Moeder en dochter vechten in de modder om de eerste plek tijdens prutrace

13 augustus 2022, 17.45 uur · Aangepast 13 augustus 2022, 18.09 uur · Door Mischa Korzec

Mirriam Guljé is al jaren de snelste vrouw bij de prutrace in Broek in Waterland. Maar nu moet ze echt aan de bak want de nieuwe generatie wil haar van de troon stoten. Die concurrentie komt van niemand minder dan haar bloedeigen dochter. "Ik hoop dat ik mamma kan verslaan", zegt de 16-jarige Sabijn.

Moeder en dochter vechten in de modder om de eerste plek tijdens prutrace - NH Nieuws

Drie jaar geleden streden de twee voor het laatst tegen elkaar. "Toen zat er dertig seconden tussen", Zegt moeder Mirriam Guljé. Ze hoopt dat ze haar dochter nog aankan. "Ik hoop het niet", zegt Sabijn.

De prutrace, ook wel 'land over zand' genoemd, is het sluitstuk van de feestweek in het dorp. Tijdens de feestweek nemen verschillende teams het tegen elkaar op. De prutrace is misschien wel het vieste onderdeel dat de Broekers uitvoeren.

'Ik wil winnen'

"Als ik aan vrienden uit Amsterdam vertel dat ik door sloten ga rennen zouden ze me voor gek verklaren", denkt Sabijn. Toch wil ze die vrienden niet uitnodigen om het ook eens mee te maken want, "dan zou ik met ze mee moeten lopen en ik wil winnen". 

Helaas voor haar lukt het weer niet om van haar moeder te winnen. Mirriam komt met een ruime voorsprong over de finish. Zij wordt weer eerste en haar dochter eindigt als tweede na de zware race door de hitte. "Ik ben supertrots op mamma, ze blijft toch nog de koningin van de sloten."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]