Zevenklapper tegen Dundee United brengt AZ naar play-offs Conference League

Met een klinkende overwinning heeft AZ zich gerevancheerd tegen Dundee United. De 1-0 nederlaag van vorige week werd vakkundig weggepoetst met een 7-0 overwinning. Daardoor gaan de Alkmaarders door naar de laatste voorronde van de Conference League.

Tijjani Reijnders was belangrijk met twee doelpunten bij AZ - NH Sport / Stephan Brandhorst

AZ begon met een 1-0 achterstand aan de wedstrijd en was zich daar meteen bewust van. De Alkmaarders zochten meteen de aanval en dat resulteerde al snel in kansen voor Vangelis Pavlidis en Hakon Evjen. In tegenstelling tot de wedstrijd in Schotland was AZ veel dominanter en haalde het snel de angel uit Dundee United, dat vooral sterk is met lange ballen. Het meeste gevaar van AZ kwam van de voet van Evjen, die in de 20e minuut dicht bij een goal was met een schot in de korte hoek.

Het was wachten op de openingstreffer en die kwam er via Vangelis Pavlivis. De Griekse spits was het eindstation na een fraaie aanval via Tijjani Reijnders en Milos Kerkez over de linkerkant: 1-0. Dundee moest ineens weer ten aanval en meldde zich met voorzetten vanaf de zijkant. Waar keeper Hobie Verhulst tot dan toe een rustige avond had, onderscheidde hij zich met een wereldredding op de omhaal van Dylan Levitt.

Rijpe appels

Op het moment dat Dundee aandrong, schoot Tijjani Reijnders aan de andere kant de 2-0 tegen de touwen met een afstandsschot in de hoek. Tien minuten voor de rust zat AZ al helemaal op rozen. Pavlidis kopte na een misser van doelman Mark Birighitti raak uit een corner: 3-0.

Pascal Jansen heeft 'oprecht genoten' van AZ tegen Dundee United - NH Sport / Stephan Brandhorst

Zelfs nog voor de rust maakte AZ de vierde van de avond en Reijnders zijn tweede. Een langdurende aanval werd uiteindelijk door de middenvelder binnengewerkt na terugleggen van Evjen. De rechtsbuiten was de meest aanwezige man en bekroonde zijn ijzersterke optreden voor rust met een fraaie treffer met een schot van afstand: 5-0.

Ook na de pauze ging AZ vrolijk verder met het maken van doelpunten. Vlak nadat de tweede helft was begonnen was het alweer raak via Dani de Wit. Een groot gedeelte van de Dundee-fans geloofde het wel en zocht de uitgang van het stadion op. De score gaf AZ-trainer Jansen de gelegenheid om door te wisselen en spelers als Myron van Brederode en Milos Kerkez wat rust te geven.

Riechedly Bazoer, Mayckel Lahdo en Mees de Wit kwamen binnen de lijnen. Voor Bazoer betekende het zijn officiële debuut voor AZ en Lahdo luisterde zijn invalbeurt op met een treffer: 7-0. In de extra tijd hah Lahdo nog zijn tweede op zijn voet, maar hij raakte de paal.

Conference League

Dankzij de overwinning plaatst AZ zich voor de play-offs van de Conference League. Daarin treft het Gil Vicente uit Portugal dat te sterk was voor FC Riga uit Letland. Volgende week donderdag 18 augustus speelt AZ thuis tegen Gil Vicente. Eerst volgt zondag om 16.45 uur de competitiewedstrijd tegen Sparta Rotterdam.

Opstelling AZ: Verhulst; Hatzidiakos (Witry/61), Beukema, Martins Indi, Kerkez (M. De Wit/61); Reijnders, Clasie (Bazoer/76), D. De Wit (Barasi/76); Evjen, Pavlidis, Van Brederode (Lahdo/61)