Ga naar Content

Lekker een stukje fietsen: stichting toert gratis met ouderen en gehandicapten

Even op de fiets naar Den Oever voor een portie vis? Even de wind door de haren of op de koffie bij een bekende? Stichting Meer Y-Bike zet alles op alles om dat weer mogelijk te maken voor ouderen en gehandicapten. De stichting van Mary van Langerak uit Wieringerwerf is een jaar onderweg en met groot succes. "Dat zoiets kleins zo'n impact kan hebben, dat is geweldig om te doen!"

Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

"Ik werk als verpleegkundige in de wijk en ik houd van fietsen. Ik merkte dat veel mensen binnen zaten met het mooie weer en geen mogelijkheid hadden om naar buiten te gaan", vertelt Mary van Langerak. Daarop is de stichting 'Meer Y-Bike' in het leven geroepen, waardoor mensen die niet zo mobiel zijn nu eenvoudig en kosteloos toch een tochtje met een aangepaste elektrische fiets kunnen maken.

Thuis

Thea Verhoog uit Wieringerwerf heeft voor vanmiddag een afspraak gemaakt. Mary gaat met haar naar een boerderijwinkel even buiten het dorp. Een tochtje met de fiets is voor Thea een verademing: "Ik vind het héél erg leuk, want anders kom ik nergens meer zowat. Toen het voorgesteld werd, heb ik me meteen aangeboden. Anders zit je maar thuis."

Tekst gaat door onder de video.

meer y-bike fietsen met ouderen - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

De stichting Meer Y-Bike is op zoek naar vrijwilligers om aan het snel stijgende aantal verzoeken te kunnen voldoen. Vooralsnog rijdt de Y-bike alleen nog in de Wieringermeer, al is er al wel belangstelling vanaf Wieringen en vanuit Anna Paulowna, vertelt Van Langerak. "Het zou mooi zijn als meer dorpen binnen Hollands Kroon de mogelijkheid krijgen voor zo'n fiets. Maar daar heb ik wel sponsors voor nodig."

Wind

Van Langerak: "Mensen zijn heel dankbaar dat je zoiets kleins voor ze kan betekenen; even weg tussen die vier muren en genieten van de wind en de zon. Dat is waar ik het voor doe." Dat zegt ook Wia Stilma, vrijwilliger van het eerste uur: "Het simpele feit dat je op pad gaat. Dan rijd je op het fietspad en dan zeggen ze van: 'Oh, wat heerlijk die wind door m'n haren'. Dat zijn zulke eenvoudige dingen. Dat mensen daar zo blij van worden."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]