Start van hoofdcontent

Haarlem

nl
V

'Stoelendans' in Haarlemse winkelstraten: "Lagere huurprijs voor een groter pand"

14 augustus 2022, 10.00 uur · Door Michael van der Putten & Sanne Harmes

Sommigen betrekken een groter pand, andere winkels gaan juist kleiner. Allemaal hadden ze dat ene bordje voor de deur hangen: 'Wij zijn verhuisd'. Het lijkt soms wel een stoelendans van verhuizende winkels in het centrum van Haarlem. In sommige gevallen gaan de winkels slechts een paar panden verderop weer open. Vanwaar al die wisselingen in het centrum?

Popshop eigenaar Buddie ter Meulen - NH Nieuws / Michael van der Putten

Als je onlangs door de Haarlemse winkelstraten gelopen bent, is het je vast opgevallen dat het centrum er behoorlijk anders uitziet dan een paar maanden geleden. Bekende winkels zitten ineens op heel andere plekken in de stad.

Zo verkaste de Flying Tiger van de Zijlstraat naar de Grote Houtstraat, gaan de twee kledingwinkels van WE verhuizen naar een pand verderop. Duurzaamheidswinkel WAAR zit ook midden in een verhuizing naar een nieuwe intrek.

Op zoek naar een andere plek  

Ook de Popshop, die al 29 jaar in de Nieuwstraat zat, is laatst verhuisd. De winkel heeft een nieuw onderkomen gevonden in de Gierstraat. "De eigenaar van het vorige pand verkocht het", vertelt Buddie ter Meulen, derde eigenaar van de winkel. "Maar het was niet te betalen en er moest veel aan worden gedaan. Ik moest dus op zoek naar een andere plek en heb tijdens corona deze grotere plek gevonden."

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Volgens Falco Bloemendal, centrummanager van Haarlem, hebben al die verhuizingen  meerdere oorzaken. "Het heeft voornamelijk te maken met huurprijzen", legt hij uit. "Wanneer een huurcontract afloopt, kun je er als winkeleigenaar voor kiezen om deze te verlengen of om te onderhandelen met een andere verhuurder voor een lagere prijs."

Betere locatie

Een ander scenario dat Bloemendal noemt, is dat winkeleigenaren toen ze tijdens de coronalockdowns minder inkomsten hadden, ruzie hebben gekregen met hun huurbaas over het betalen van de huur. "En winkels kunnen natuurlijk ook verhuizen omdat ze naar een veel betere locatie kunnen gaan", aldus Bloemendal. 

Quote

"Hier lopen per dag zes- à zevenduizend man voorbij"

Buddie ter meulen eigenaar de popshop

Ter Meulen, eigenaar van de Popshop, heeft met de verhuurder van het nieuwe pand kunnen onderhandelen over de huurprijs.

"Ik huur van een particuliere verhuurder. Hij wilde zekerheid, een huurder voor langere tijd. Het was corona en ik heb een beetje kunnen onderhandelen over de huurprijs. Toen heb ik de huur voor een lager maandbedrag voor vijf jaar vast kunnen zetten, in een veel groter pand dan ik had."

Wisselen

Een andere opvallende wisseling in de Grote Houtstraat is het recente vertrek van de Esprit, uit het pand waar voorheen Cinema Palace zat. Volgens het Noordhollands Dagblad zou de C&A, dat al sinds jaar en dag in de Anegang gevestigd is, naar het pand verhuizen. 

Winkels die een betere plek kunnen krijgen, of ergens anders een lagere huurprijs kunnen betalen, verhuizen dus vaak. In de meeste gevallen verhuizen de winkels naar nabijgelegen panden, soms slechts een paar meter verder.

Tekst gaat door onder de afbeeldingen

De verhuizingen hebben volgens Bloemendal ook nog een ander gevolg. "Panden die vrijkomen worden door verhuurders tegenwoordig vaak verbouwd, zodat er boven de winkels gewoond kan worden. Dat komt doordat je nu als verhuurder meer geld kunt krijgen per vierkante meter", legt hij uit. 

Meer woonruimte

Dat creëert meer woonruimte en zorgt er tevens voor dat verhuurders een lagere huurprijs kunnen vragen voor het winkelpand op de begane grond. "Met het woningtekort en de hoge prijzen, zie je dat wonen boven winkels steeds meer gebeurt. Dat is een ontwikkeling van de laatste tijd en dat zet nog wel even door", voorspelt Bloemendal. 

Tot slot heeft een aantal verhuizingen van winkels volgens hem te maken met andere keuzes die de winkeleigenaren maken. "Ze kiezen er dan bijvoorbeeld voor om op minder vierkante meter te zitten. De WE bijvoorbeeld, gaat van twee vestigingen in Haarlem naar één."

Blij met verhuizing

Ter Meulen is in ieder geval dik tevreden met zijn nieuwe, grotere winkelruimte. "We hebben tijdens corona hier alles verbouwd en die eerste maand, tijdens de verbouwing, hoefde ik nog geen huur te betalen. Dat was fijn. Hier lopen ook veel mensen langs, zo zes- à zevenduizend man per dag. Ik zit hier sowieso op een goede plek en kan hier hopelijk nog lang zitten."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]