Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

nl

Honderden dode en verwaarloosde vogels weggehaald bij handelaar in Purmerend

11 augustus 2022, 15.21 uur · Door Luna Heppener

In Purmerend zijn vorige week meer dan 250 (exotische) vogels in bewaring genomen door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). De krappe volières waar de vogels in leefden lagen vol met ontlasting, er liepen muizen rond en er lagen zelfs stervende en dode vogels op de bodem. De eigenaar heeft vrijwillig afstand gedaan van de dieren. 

Afbeelding van hoe de vogels werden aangetroffen. - Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming

Na een melding over een vermoedelijke verwaarlozing troffen de inspecteurs van de LID een heftige situatie aan. "De trommelvliezen en het reukvermogen van de inspecteurs werd ernstig op de proef gesteld", laat Jelko de Ruijter van de LID weten. De vogels waren er zo slecht aan toe dat ze meteen weggehaald werden bij de eigenaar, die de beestjes verhandelde. Het ging om zo'n 240 gras- en valkparkieten en een tiental bleekkoprosella’s en roodvoorhoofdkakariki’s

In een achtertuin stonden krappe volières, 'die vol lagen met ontlasting'. Ook was een deel van de vogels ziek. "Inmiddels zijn de vogels bij een opslaghouder voor medisch onderzoek en verzorging." Als de dieren weer beter zijn wordt er door de opslaghouder naar een nieuwe eigenaar gezocht.

Sanctie 

Het belangrijkste is nu dat de levende dieren op een veilige plek kunnen herstellen. Daarbij draait de eigenaar op voor alle kosten. "Denk aan het transport, medisch onderzoek, onderdak en verzorging. Dan heb je het al snel over duizenden euro's. Officieel is dat de sanctie voor de eigenaar", weet De Ruijter. 

Helaas ziet de LID dit soort situaties vaker. "Vaak gaat het om mensen die zelf niet doorhebben hoe erg de situatie uit de hand gelopen is. Er is meestal niet eens sprake van kwade opzet."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]