Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Supporters voetbalclub Dundee bouwen feestje in Amsterdam, en ruimen zélf de troep op

11 augustus 2022, 13.16 uur · Aangepast 11 augustus 2022, 14.07 uur · Door Maarten Westerduin

Supporters van de Schotse club Dundee United, dat donderdagavond tegen AZ speelt, maakten een dag eerder al indruk op de Nieuwmarkt. Duizenden fans bouwden er een feestje en lieten het plein vervolgens brandschoon achter. Medewerkers van de omliggende cafés zijn er blij mee: "Het is altijd gezellig met die Schotten."

De Schotse fans danken hun uitje naar Amsterdam aan de wedstrijd die Dundee United vanavond tegen AZ speelt in de voorronde van de Conference League. Ze hebben lang op zo'n avontuur moeten wachten, want het is alweer tien jaar geleden dat de club voor het laatst een Europese wedstrijd speelde.

Opgeruimd

Gisteravond verschenen er op sociale media beelden van feestende Dundee-fans, die bij vertrek hun eigen afval opruimden. De cafés die AT5/Amsterdam vandaag sprak, bevestigen dat de fans het plein inderdaad keurig hebben achtergelaten.

"Het was een gekkenhuis, net Koningsdag", vertelt Mandy van Gewaeght Café, doelend op de vele oranje shirts, de volgende ochtend. Mandy was gister niet aan het werk, maar van haar collega's heeft ze gehoord dat het allemaal prima verlopen is. "Schotten zijn altijd hele leuke, vriendelijke mensen. Luidruchtig, maar ze maken er altijd een feestje van."

Mede door de Europese wedstrijden van Ajax zijn er wel vaker grote supportersgroepen op het plein. Zo gezellig als gisteren is het echter niet altijd. "Soms is het haat en nijd", beaamt Mandy, "dan is het de ME die het plein moet schoonvegen."

'Eén groot feest'

Ook Claudia van Café del Mondo ziet het soms wel eens anders aflopen. "Bij die Engelse clubs zitten er bijvoorbeeld altijd een paar hooligans tussen. Die zijn gewoon op geweld uit en verpesten het daarmee voor de rest." 

Maar als het aan Claudia ligt, mogen de fans van Dundee altijd terugkomen. "Met die Schotten is het altijd gezellig. Ik werk hier al 28 jaar: we hebben nooit problemen me ze gehad. Het is altijd één groot feest."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]