Ga naar Content

Smid restaureert afgewaaid kruis van kerk 'Het Bessie': "Was een enorme dreun"

Op 18 februari beleeft beheerder Jaap Bruijn (71) tijdens storm Eunice de schrik van zijn leven. Door de harde windstoten waait het kruis, inclusief de haan en bol, tijdens een begrafenis van de kerktoren af. Gelukkig raakt er niemand gewond, maar het oorspronkelijk kruis uit 1863 is na de val niet meer te redden. Toch wordt er - dankzij een smid bij het Zuiderzeemuseum - momenteel hard gewerkt om het kostbaar stukje cultureel erfgoed alsnog in ere te herstellen. 

Smid restaureert afgewaaid kruis - NH Nieuws

Oorspronkelijk is dit monument een Nederlands Hervormde Kerk in Lutjebroek. Tegenwoordig dient het als cultureel centrum en wordt het in de volksmond ook wel 'Het Bessie' genoemd. Het wordt ontworpen door architect D. van der Tas en wordt uiteindelijk in 1863 gebouwd. 

Beheerder Jaap Bruijn (71) woont al 31 jaar naast de kerk. Geholpen door zijn vrouw komt hij in aanmerking voor deze functie. Bruijn is altijd al handig geweest met zijn handen, maar als op 18 februari het kruis van de kerktoren afwaait, zit hij wel even met de handen in het haar.

"Het was een enorme dreun", herinnert hij zich nog al te goed. "Het kruis was door een dakraam gevallen. En de haan en de bol, die lagen op de stoep voor de kerk." Zelf restaureert de beheerder zowel de haan als de bol. "Door de val zaten er scheuren in en deze heb ik weer aan elkaar weten vast te lassen." 

Tekst gaat verder na de foto.

De beheerder smolt munten op zowel de bol als de haan, waardoor de schade van de val werd hersteld - Foto: Tom de Vos / WEEFF

Andere koek

Hoewel Bruijn het een en het ander kan solderen, blijkt het restaureren van het authentiek metalen kruis uit 1863 toch lastig. Iets wat smid Jaap Broers van het Zuiderzeemuseum ook inziet.

"Het is echt een hele klus om dit na te maken. Als ik naar het ambachtswerk kijk van het voormalige kruis, ben ik écht onder de indruk van het vakwerk." De smid verwacht er in totaal zo'n 80 uur mee bezig te zijn en hoopt rond september het nieuwe kruis af te hebben voor de oude kerk in Lutjebroek. 

Wanneer het kruis af is, staat er een nieuwe uitdaging te wachten. Dan moet 'ie nog op de kerktoren geplaatst zien te worden. En dat is geen makkie, omdat het kruis zo'n 40 kilo weegt. "We moeten nog gaan nadenken hoe we dit gaan realiseren", ziet beheerder Jaap Bruijn. "Het zal een aardig prijskaartje hebben en er is nog niet genoeg geld vanuit de stichting."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]