Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Veel kwallen in zoet water gespot: 'Niet gevaarlijk, eigenlijk een lief diertje'

9 augustus 2022, 12.36 uur · Aangepast 9 augustus 2022, 14.33 uur · Door Bart van Zutphen

Oorsponkelijk komt hij uit China en maar heel af en toe laat hij zich in Nederlandse wateren zien: de zoetwaterkwal. Deze kwallensoort leeft - zoals zijn naam al doet vermoeden - uitsluitend in zoetwater en komt tevoorschijn als de watertemperatuur stijgt. Volgens kwallenradar.nl zijn de kwallen momenteel door het hele land 'massaal te spotten'. In onze regio is de zoetwaterkwal gespot in Hoorn, in de Spiegelplas bij Nederhorst den Berg, in de Ringvaart bij Hillegom en in de Vinkeveense plassen.

zoetwaterkwal - Kwallenradar.nl

Officieel gaat het om de Craspedacusta sowerbii: de kwal leeft meestal als een soort poliep onder water. Alleen als het water langere tijd rond de twintig graden is, maakt het dier zich los van de bodem om als kwal rond te zwemmen. Ze zijn klein: het hoedje, de bovenkant van de kwal, heeft een doorsnede van tussen de twee en vijf centimeter.

Niet gevaarlijk

Lex van Hees van kwallenradar.nl legt uit dat de zoetwaterkwal wel kan steken maar dat zijn netels niet sterk genoeg zijn om de mensenhuid te doorboren. Mensen hebben dus geen last van de kwal. "Het is eigenlijk een lief diertje", zegt van Hees.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht bevestigt de waarneming. Een woordvoerder laat weten dat het inderdaad om een exoot gaat, maar dat het dier niet beschermd is en niet voorkomt op de lijst van de Unie van Waterschappen. Als een soort daar wel op staat is het waterschap verplicht de dieren op te sporen en waar mogelijk te verwijderen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Amerikaanse rivierkreeft, maar dus niet voor de zoetwaterkwal. 

Warmte

Dat de kwallen zich uitgerekend nu laten zien, heeft volgens Waternet te maken met aanhoudende warmte. Inmiddels komen ze door het hele land voor, maar in en rond onze provincie zijn ze de afgelopen tijd onder meer gespot in Hoorn, in de Spiegelplas bij Nederhorst den Berg, in de Ringvaart bij Hillegom en in de Vinkeveense plassen.

Wie zoetwaterkwallen spot, kan die waarneming registreren op de website kwallenradar.nl.  En zoetwaterkwallen spotten, betekent goed nieuws voor de natuur: de kwallen komen namelijk alleen voor in relatief schoon water.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]