Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Het nieuws van 9 augustus: Veteranen gekwetst: "Gebruik rode zakdoek, niet de vlag als protest" • 'Waarschijnlijk 86' minderjarige vluchtelingen in Driehuis

9 augustus 2022, 11.24 uur · Aangepast 10 augustus 2022, 09.19 uur · Door Redactie IJmond

  1. Sluiting blog
  2. Toerit 1 Velsen richting Beverwijk vanavond en morgenavond afgesloten
  3. COA zet alles op alles om VOB-kade geschikt te maken voor komst vluchtelingencruiseschip
  4. Uitgeester veteranen: "Gebruik niet de driekleur, maar rode zakdoek voor boerenprotest"
  5. 'Waarschijnlijk 86' minderjarige asielzoekers in Driehuis
  6. Rechtszaak over extra staalproductie Tata Tata - en extra overlast

Dit is het blog van dinsdag 9 augustus. Hier vind je het blog van gisteren. Tips? Mail ze naar [email protected]

9 augustus 2022, 18.16 uur

Sluiting blog

Dit was het IJmond nieuwsblog van dinsdag 9 augustus. Een fijne avond en tot morgen!

9 augustus 2022, 18.12 uur

Toerit 1 Velsen richting Beverwijk vanavond en morgenavond afgesloten

Vanavond is de toerit 1 Velsen naar de A22 richting Beverwijk net als gisteren gesloten vanaf negen uur 's avonds. De werkzaamheden duren tot morgenochtend vijf uur. Dat meldt Rijkswaterstaat.  Morgenavond sluit de toerit op dezelfde tijden.

9 augustus 2022, 18.10 uur

COA zet alles op alles om VOB-kade geschikt te maken voor komst vluchtelingencruiseschip

'Falen is geen optie', dat lijkt het motto van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) als het gaat om de opvang van statushouders op een cruiseschip in Velsen-Noord. Het is het COA er ondanks allerlei tegenspoed veel, zo niet alles aan gelegen om dat plan in september écht te laten slagen, en niet te gaan voor alternatieve kades of schepen. Dat blijkt uit een voortgangsbrief over de kwestie van het college van B&W in Velsen.

Thomas Jak

9 augustus 2022, 18.04 uur

Uitgeester veteranen: "Gebruik niet de driekleur, maar rode zakdoek voor boerenprotest"

"De omgekeerde Nederlandse vlaggen als protestuiting zijn kwetsend voor militairen en veteranen. Gemeentes of politie moeten die weghalen." Dat is de mening van Veteranencomité Buch, volgens haar secretaris Hans Walrave. Als de gemeente Uitgeest dat vanaf 15 augustus niet doet, zoals zij wel belooft, beraadt het comité zich op vervolgacties.

"De driekleur ligt over een kist heen als een militair is gesneuveld. Het doet ons pijn om te zien hoe de vlag nu misbruikt wordt", zegt Walrave.

In de nacht van zondag op maandag hebben enkele leden van het comité vlaggen in en rond Uitgeest weggehaald, meldde NHD. Maar voorlopig staken de veteranen die acties weer, zegt Walrave. "We hebben ons punt nu gemaakt. Het is aan de gemeente en politie om de vlaggen weg te halen."

Het standpunt van de veteranen uit Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (de zogenaamde Buch-gemeenten) wil overigens niet zeggen dat het comité tegen het protest is. Walrave: "Mensen zijn bang hun baan te verliezen, dus dat ze protesteren snap ik. Maar doe het bijvoorbeeld met een rode zakdoek", is zijn verzoek.

Gevaarlijke situaties en stickers

Walrave ziet graag dat de gemeente Uitgeest álle uitingen met de driekleur verwijdert. Maar of de gemeente volgende week daadwerkelijk zover gaat, is nog maar de vraag.

"Zeker waar een vlag een gevaarlijke situatie kan opleveren, bijvoorbeeld in het verkeer, wordt die weggehaald", laat een woordvoerder van de gemeente Uitgeest weten. "Maar alle stickers wegschrapen... dat wordt waarschijnlijk lastig."

Een woordvoerder van Defensie laat weten signalen te hebben opgevangen dat er ook in andere regio's militairen zijn die moeite hebben met het gebruik van de omgekeerde vlag. Het Nationale Veteraneninstituut heeft die signalen overigens niet opgevangen.

Strafbaar is creatief gebruik van de vlag in ieder geval niet, laat de Defensie-zegsman weten. "Het ministerie van Algemene Zaken geeft een landelijke vlaginstructie uit. Defensie hanteert deze instructie. Er zijn verder geen wettelijke bepalingen die uitgaan van strafbaarheid bij het voeren van de Nederlandse vlag op andere wijze, bij Defensie of elders."

Thomas Jak

9 augustus 2022, 16.54 uur

'Waarschijnlijk 86' minderjarige asielzoekers in Driehuis

Naast duizend statushouders in Velsen-Noord, gaat de gemeente Velsen nog 'waarschijnlijk 86' minderjarige vluchtelingen opvangen in Driehuis. Dat staat in de voortgangsbrief van vandaag van het college van B&W aan de gemeenteraad.

Eerder was bekend dat het er 'zestig tot honderd' zouden zijn, nu voor het eerst is een specifiek getal genoemd.

"Parlan (namens Nidos verantwoordelijk voor de opvang van minderjarige statushouders) zal 21 van deze plekken gebruiken voor de opvang van alleenstaande minderjarige statushouders. De overige 65 plekken zijn beschikbaar voor het COA om alleenstaande minderjarige vluchtelingen op te vangen", aldus de brief.

Vanwege een noodzakelijke verbouwing aan het gebouw aan de Duin- en Kruidbergerweg 1 zullen de eerste kinderen en adolescenten vanaf 1 oktober opgevangen worden. 

Redactie

Bekijk hier de video van de inloopavond in Driehuis eind juni.

Inspreekavond Driehuis - NH Nieuws

9 augustus 2022, 10.45 uur

Rechtszaak over extra staalproductie Tata Tata - en extra overlast

Mag Tata Steel een nieuwe oven in gebruik nemen? Om die vraag draaide een zaak bij de Raad van State gisteravond. Die zou kunnen gaan zorgen voor meer productie, maar ook voor meer overlast.

Tata Steel zou door een nieuwe 'wandeloven' in de warmbandwalserij in gebruik te nemen, de jaarlijkse staalproductie willen opkrikken van 5 naar zo'n 5,5 miljoen ton staal per jaar. Dat meldt het NHD.

Bijkomend effect zou 'een minimale extra milieubelasting', van geluid en uitstoot van zware metalen zijn voor Wijk aan Zee. Maar die belasting is al veel te hoog, vindt de Dorpsraad, en dus kan er niets meer bij, hoe gering de extra belasting ook zou zijn. En eerder gaf de rechtbank van Haarlem de Dorpsraad daar gelijk in: zij vernietigde de nieuwe, iets ruimere milieuvergunning.

Gisteren was het hoger beroep bij de Raad van State, dat die uitspraak nog eens tegen het licht hield. Tata Steel diende een ingenieursrapport in ter verdediging van de nieuwe milieuvergunning.

Ook zou Tata de toezegging hebben gedaan een nieuwe geluidsdemper te plaatsen om extra lawaai tegen te gaan, maar zou het staalbedrijf die niet in de vergunning willen opnemen. De Dorpsraad wil toezeggingen wél zwart op wit zien. Bovendien eisen de inwoners van Wijk aan Zee een milieueffectrapportage voordat er een beslissing over de vergunning genomen kan worden.

De uitspraak van de Raad van State is over zes weken.

Redactie