Ga naar Content

Een verkoelende duik: dit moet je weten over blauwalg

We stevenen af op een paar warme dagen. En wat is dan lekkerder dan het nemen van een frisse duik? Maar wie gaat zwemmen, moet oppassen voor blauwalg. Wat is blauwalg precies en wat zijn de gevaren? 

Een waarschuwingsbord voor blauwalg - Foto: NH Nieuws

1. Wat is blauwalg?

Blauwalgen zijn bacteriën die zich gedragen als plantjes, legt blauwalg-expert Miquel Lurling van de Wageningen Universiteit uit. Blauwalgen kunnen in alle soorten wateren voorkomen en leven van licht, koolstofdioxide en in het water opgeloste voedingsstoffen. De kleur van blauwalg varieert van blauwgroen tot roodblauw. 

2. Hoe breidt het zich uit?

Massale groei van blauwalgen brengt niet alleen overlast, maar ook gezondheidsrisico's met zich mee. Volgens Lurling kunnen blauwalgen zich sterk vermenigvuldigen waardoor er een drijflaag van blauwalg op het water verschijnt. Vermenigvuldigen gebeurt het snelst in warm water, als er sprake is van weinig stroming en het water veel voedingsstoffen bevat. 

3. Wanneer is het gevaarlijk?

Niet alle blauwalgen zijn giftig, want niet alle soorten kunnen gifstoffen aanmaken, legt Lurling uit. "Het onderscheid is echter moeilijk te maken. Hiervoor moet uitgebreid onderzoek worden verricht." In Nederland geldt een speciaal Blauwalgenprotocol. In dit protocol staat hoe zwemlocaties het beste kunnen controleren op blauwalg en welke maatregelen getroffen moeten worden.

Een waarschuwing wordt afgegeven bij de drie volgende situaties: "Wanneer er een dikke drijflaag van blauwalg op het water te zien is, de zogenoemde pigmentmeting - een meting die op basis van lichtsignalen constateert of de blauwalg schadelijk is - boven bepaalde waarden uitkomt en wanneer een specifiek type blauwalg veel voorkomend is."

"In Nederland worden vooralsnog door de waterbeheerders geen gifstofmetingen verricht"

Miquel lurling, blauwalg-expert
Toch valt er volgens Lurling wel het nodige op de controle aan te merken. In Nederland worden vooralsnog door de waterbeheerders geen gifstofmetingen verricht. Een gemiste kans, zo stelt de expert. Door de juiste meting kunnen de gevaren nog beter worden ingeschat. "Technisch kan het, maar de noodzaak moet nog bij de waterbeheerders indalen denk ik. Wij als deskundigen pleiten hier al jaren voor."

4. Welke klachten kunnen door giftige blauwalgen ontstaan? 

De ernst van de klachten hangt sterk samen met de soorten gifstoffen die aanwezig zijn en hoeveel blauwalg er is binnen gekomen. "Maar je kunt er huiduitslag van krijgen, ontstoken ogen en maag- en darmklachten. Blauwalgen met veel zenuwgiffen kunnen daarnaast zelfs leiden tot verlammingsverschijnselen." In Nederland zijn volgens de expert nog geen mensen aan blauwalg overleden. In het buitenland wel. 

5. Wat moet je doen als je met blauwalg in aanraking bent geweest?

De kans op ernstig ziek worden of overlijden na aanraking met blauwalg is in Nederland niet heel groot. Volgens Lurling komt dat door ons schone drinkwater. "Wij krijgen nooit hele grote hoeveelheden binnen." Volgens Thuisarts.nl duren klachten van huid, ogen en darmen meestal 2 tot 3 dagen. Maar het kan zelfs al eerder over zijn. Wel is het belangrijk altijd goed op te letten. 

Bekijk op de kaart hieronder waar je veilig kunt zwemmen.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.