Ga naar Content

Renovatie slachthuisterrein bijna klaar: "Het rauwe randje komt terug"

Martijn Kruyver houdt van vervallen gebouwen. Het is dan ook niet gek dat hij door de projectontwikkelaar van het verlaten slachthuisterrein in Haarlem is aangewezen als 'burgemeester'. Ruim drie jaar lang mocht hij op het verwaarloosde terrein zijn eigen wereld creëren. Nu de renovatie bijna klaar is, moet ook Martijn zijn 'speeltuin' opruimen.

Slachthuisterrein - NH Nieuws

Paspoppen en griezelige maskers liggen tussen puin en andere spookachtige dingen in een container. Afgelopen jaren was hier een bruisende plek voor Haarlemmers, kunstenaars en (beginnende) muzikanten. En het was een van de weinige rauwe plekken van de stad. 

"Ik ben door projectontwikkelaar BPD De Nijs aangewezen om 'placemaker' te worden. Ik mocht activiteiten bedenken om mensen kennis te laten maken met het te renoveren terrein. Zo konden bands hier optreden en hebben we met kunstenaars een spookhuis gemaakt", aldus Martijn Kruyver. 

Lees ook

Martijn houdt ervan om oude gebouwen nieuw leven in te blazen. Zo was hij ook de man achter de Fietsznfabriek en Pacific Park in het Westerpark in Amsterdam. "Helaas hadden we hier wat treurige coronaonderbrekingen. Maar toch, vooral op het einde met live muziek stond het hier de laatste maanden ieder weekend vol", aldus de 56-jarige Haarlemmer.

Slachthuisterrein 

Op het slachthuisterrein werden vanaf 1907 dieren geslacht. Er stonden verschillende gebouwen: stallen, een slachtgebouw en de directeurswoning. In 1993 stopten de activiteiten en raakte het gebied in verval.

Nu wordt het hele terrein dus gerenoveerd en komen er rondom veel nieuwbouwwoningen bij, maar op het slachthuisterrein blijven muziek en cultuur de overheersende factor. 

Tekst gaat door onder de foto.

Slachthuisterrein in 1907, Beeldcollectie van de gemeente Haarlem - Foto: Noord-Hollands Archief

"In dat gebouw", wijst Martijn, "komen de nieuwe muziekstudio's waar onder andere Chef'special muziek zal gaan maken. Ze zijn er bijna klaar. Ook komt er horeca en er kunnen bands optreden."

Rauw Randje

Volgens Martijn komt het rauwe randje wel weer terug. "Onder andere straks met de bands die hier - hopelijk - live komen spelen. Daar moeten we nog wel een vergunning voor krijgen van de gemeente. En we houden wel bepaalde uitingen van kunst, dat brengt altijd wel jus."

Tegen november zal de renovatie klaar zijn. Martijn blijft betrokken bij het project en zal de horeca voor zijn rekening nemen. "Maar ergens kriebelen die oude gebouwen wel, dat is toch het leuks om te doen."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]