Invallers helpen Ajax aan zege tegen Fortuna Sittard na zwakke eerste helft

Ajax had in de eerste helft ontzettend veel moeite met Fortuna Sittard. Na de rust hielp de ingevallen Brian Brobbey (met een goal en assist) Ajax aan de voorsprong. Die werd -ondanks een goal van Burak Yilmaz- niet meer weggeven: 2-3.

Brian Brobbey juichte uitbundig na zijn goal tegen Fortuna Sittard - Foto: Pro Shots / Marcel van Dorst

Bij de opening van het nieuwe eredivisieseizoen kreeg Remko Pasveer onder de lat de voorkeur boven Jay Gorter. Hij werd geslachtofferd na zijn kostbare fouten tegen PSV, een week geleden. Perr Schuurs verving de geschorste Edson Álvarez. Fortuna Sittard begon zonder de Turkse topspits Burak Yilmaz.

Ajax kreeg na zes minuten een koude douche om de oren in Sittard. Steven Bergwijn verloor de bal, waarna Fortuna er razendsnel uit kwam via Arianit Ferati. Die stuurde Paul Gladon weg, de spits liet Schuurs z’n hielen zien en schoot raak achter Pasveer: 1-0.

De tegengoal veranderde weinig aan het spelbeeld: Ajax probeerde aan te vallen, terwijl de Limburgers verdedigden. Mede daardoor konden de Amsterdammers - ondanks het balbezit - geen grote kansen creëren. Het kwam niet verder dan een simpel schot van Kenneth Taylor.

Tekst gaat verder onder de foto

Invaller Davy Klaassen zorgde voor de Amsterdamse gelijkmaker - Foto: Pro Shots / Marcel van Dorst

Herboren

Ajax leek in de tweede helft herboren, want het sloeg snel tweemaal toe. De gelijkmaker kwam op naam van Taylor, nadat zijn voorzet niet meer werd aangeraakt, 1-1. De voorsprong volgde niet veel later: Devyne Rensch schoot raak na een combinatie met Brian Brobbey, die ook was ingevallen.

De goal werd eerst nog afgevlagd wegens buitenspel, maar na inmenging van de VAR werd de treffer toch goedgekeurd: 1-2. Brobbey sloeg na 62 minuten genadeloos toe uit een voorzet van Dusan Tadic. Het doelpunt werd nog gecheckt en bleef staan: 1-3. In de slotfase leek Bergwijn de vierde Ajax-treffer van de middag te maken.

Yilmaz

Deze goal werd wél afgekeurd door de VAR, waardoor het 3-1 voor de Amsterdammers bleef. De ingevallen Burak Yilmaz sloeg vlak voor tijd wel toe en bracht de spanning terug: 2-3. De overwinning kwam niet meer in gevaar en Ajax keerde terug naar Amsterdam met drie punten.

Opstelling Ajax: Pasveer; Rensch (Magallan/74), Schuurs (Klaassen/46), Timber, Wijndal; Blind, Taylor, Berghuis (Brobbey/46); Antony, Tadic, Bergwijn (Kudus/90)