Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Lagere gevangenisstraffen in hoger beroep voor aanslag gebouw Panorama

3 augustus 2022, 14.45 uur · Aangepast 3 augustus 2022, 14.56 uur · Door AT5

Drie mannen zijn in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van vier jaar, twee jaar en negen maanden voor de aanslag in 2018 op het kantoorgebouw van Panorama in Amsterdam. Tijdens de rechtszaak in 2019 kreeg het drietal straffen van drie en vier jaar cel.

De officier van justitie eiste toen celstraffen van zeven jaar tegen de mannen die het pand met een antitankwapen beschoten. De rechtbank strafte lager aangezien niet vaststond dat de aanslag ook daadwerkelijk op Panorama was gericht.

Geen duidelijk motief

Het OM was het niet eens met de uitspraak en ging in hoger beroep. De aanklager wist een link te leggen tussen de aanslag en een publicatie van Panorama en vindt dat alle drie de verdachten dezelfde straf verdienen. Volgens het OM moest dat opnieuw zeven jaar zijn, maar omdat de beroepszaak veel tijd in beslag heeft genomen werd er een aantal maanden van afgetrokken. Er volgde een eis van 6 jaar en 3 maanden. 

Het hof gaat niet mee met de link van het OM en ziet geen duidelijk motief dat de beschieting van het pand was gericht op het tijdschrift. In de gevangenisstraf weegt wel mee dat de beschieting een doordacht en vooropgezet plan was. 

Het kantoorpand aan de Teleportboulevard in Amsterdam-Sloterdijk werd op 21 juni 2018 onder vuur genomen met een antitankwapen. Bij de aanslag raakte niemand gewond, hoewel er wel iemand in het gebouw aanwezig was. Het gebouw liep flinke schade op. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]